Během uplynulé soboty to na nádvoří zámku v Plumlově žilo. Odpolednem provázely Hubertské slavnosti a hned po nich začalo po dvouleté pauze uspávání broučků připravených na zimní odpočinek. Od 17.00 hodin tak všechny přítomné těšil bohatý program, který započal diskotékou. Následně se představili žáci z místní ZUŠ a také prvňáčci s krásným vystoupením. Všichni zúčastnění se poté vydali na průvod městem. Na závěr programu byly vyhlášeny nejhezčí lampiony a došlo i na uspání broučků, které v Plumlově probudí s vítáním jara.

Z akce do akce, tak by se dal v krátkosti shrnout sobotní program na zámku v Plumlově. Ten večerní byl určen především dětem a jejich rodičům, kteří si užili ve velmi solidním listopadovém počasí krásný podvečer. Kdo dorazil o něco dříve, zhlédl ještě něco ze zajímavého programu z odpolední akce. Pozdější příchozí si užili diskotéky, při které se na nádvoří tančilo.

 Posléze se už ale všichni přemístili k připravenému pódiu, kde pod taktovkou starostky Gabriely Jančíkové předvedli své hudební vlohy žáci základní umělecké školy. Známé české písně si společně se sborem zazpívala řada účastníků a před odchodem na lampionový průvod se ještě představili prvňáčci z místní základní školy s vystoupením nejen pro své rodiče, ale i pro broučky. Právě ty svými písničkami postupně uspali. „Žáci základní umělecké školy i prvňáčci byli naprosto skvělí. Na některých byla znát tréma, ale vše měli vzorně nacvičené. Jsem moc ráda, že jsem na akci s vnučkou šla,“ hodnotila jedna z přítomných žen.

„V základní umělecké škole máme nyní dvaatřicet žáků, což mě nesmírně těší. Doufám, že jich minimálně stejně tolik bude pokračovat. Děti dnes ukázaly, že mají talent. Skvělá byla i spolupráce s prvňáčky. Ti si zaslouží velkou pochvalu, protože svým rodičům jistě udělali velkou radost,“ prozradila v hodnocení starostka obce a učitelka dětí v základní umělecké škole Gabriela Jančíková.

Následně si děti zavolaly na pódium Ferdu Mravence, který dorazil i s kytarou, a za doprovodu známých písniček se vydal velmi početný dav mimo areál zámku na lampionový průvod. Děti společně s rodiči a prarodiči opustily nádvoří zámku a had rázem nebral konce. Lampiony doma vyrobené, kupované, ale i množství různorodých světýlek tak postupně doputovaly k centru města, odkud se světélkující had vlnil zpět na nádvoří zámku.

Nejen lampiony, ale i řadu dalších suvenýrů a dobrot si mohli návštěvníci zakoupit přímo na nádvoří v tradičních stáncích. Nasvětleným areálem se linula vůně nejrůznějších pokrmů, nezbytného svařáku a punče.

Po příchodu se všechny děti seřadily pod pódiem a předváděly své lampiony, z nichž porota vybrala tři nejkrásnější. Úspěch slavila domácí výroba, například lampion připomínající ovečku či precizně vypracované lampiony ježka a dinosaura. Za odměnu děti obdržely připravené balíčky, ve kterých na ně čekaly různé sladkosti.

Závěr akce pak patřil uložení broučků k zimnímu spánku. Všechny zastoupil jeden z chlapců, jenž jako brouček ulehl pod peřinu. Poté už následovalo jen krátké a tiché rozloučení, aby se brouček znovu neprobudil. „Jsem ráda, že jsme se této akce po dvou letech zase dočkali. Děti byly perfektní a věřím, že si to užili i rodiče. Abych se přiznala, tak jsem ani nečekala, že se nás sejde tolik. Jsme za to opravdu rádi. Spojili jsme tuto akci s Hubertskými slavnostmi, protože obě pojí příroda. A ukázalo se, že jsme udělali dobře. Na jaře broučka zase rádi probudíme, až budeme vítat jaro,“ doplnila závěrem starostka Plumlova.