Je opravdu zvláštní ohlížet se s jistou dávkou nostalgie za dobou, kdy zásadním způsobem zdražovalo pouze něco. Je to přesně pět let, co naši republiku zaplavily vtipy týkající se zvyšujících se cen másla. Už tehdy mnozí nastalou situaci prožívali dost dramaticky. Lehký STÍN MINULOSTI se při aktuální rekordní inflaci zhmotnil do podoby obrovského mraku, který zakryl téměř vše.

Český statistický úřad (ČSÚ) mimo jiné sleduje vývoj průměrných cen vybraných potravin, patří mezi ně brambory, cukr, chléb, mléko, pivo a máslo. U pěti potravin jsme si zvykli, že jsou ceny dlouhodobě stabilní. Měnily se pouze u dvou.

V případě cukru nějaký čas dokonce klesala (z 24,30 Kč za kilogram v lednu 2014 až na 12,40 Kč ze září 2019). Nejvýraznější výkyvy však zaznamenalo máslo. To bylo za posledních 10 let nejlevnější v červnu 2016, kdy se prodávalo za průměrně 33 Kč za 250 gramů. Vrcholu naopak cena másla dosáhla v říjnu 2017, kdy se prodávalo za zhruba dvojnásobek, konkrétně pak za 60,45 Kč. Nyní je vše svým způsobem jednodušší, zdražuje se úplně vše. Například průměrná cena másla po několika zlevněních aktuálně opět dosáhla hodnoty 55,50 Kč. 

Nelze se tedy divit, že v mnoha prostějovských obchodech už je máslo opět dražší než během „krize“ před pěti lety. Ale to rozhodně není vše. Kromě másla tentokrát bezprecedentním způsobem zdražil třeba i chléb. Zatímco před pěti lety půlkilový bochník stál zhruba 24,50 Kč, letos je to již 40,90 Kč.

Už méně dramatickým navýšením prošlo i mléko. Jeho cena se za uplynulých pět let změnila z 19,72 Kč na 22,13 Kč na litr. Podobně je na tom cukr. Zatímco před čtyřmi lety stálo kilo cukru 13,94 Kč, letos už je to 18,21. Přitom se všude proslýchá, že jeho cena se bude ještě výrazně navyšovat. Obdobná je situace u brambor. Kilo důležité přílohové zeleniny před pěti lety přišlo na 13,77 Kč, aktuálně je to 15,41 Kč.

Snad jedinou komoditou mezi všemi, u níž se cena aktuálně drží na stejné úrovni jako před lety, tak překvapivě zůstává už jen pivo, jež dokonce lehce zlevnilo. Před pěti lety přišel „lahváč“ průměrně na 11,5 Kč nyní je to 11,38 Kč.