Říjen máme úspěšně za sebou a tím také jednu ze zajímavých aktivit, ke které se tradičně připojuje i Prostějov , a to 10 000 kroků. Pro ty, kteří nic o této aktivitě nevědí, přidávám základní informace, jež prezentují pořadatelé na www.desettisickroku.cz.

Chůze je nejpřirozenějším lidským pohybem, posiluje naše tělo i mysl. Na začátku roku 2021, v době, kdy kvůli koronavirové epidemii bylo vystaveno tělo a mysl každého z nás náročným zkouškám, přišla nezisková organizace Partnerství pro městskou mobilitu, z.s. s Výzvou 10 000 kroků, která byla určena pro všechny. Snahou bylo, aby lidé zařadili chůzi nebo běh mezi své každodenní činnosti a udělali tak něco pro své zdraví. Cílem projektu tedy bylo a je motivovat k pravidelné aktivitě vykonané po svých vlastních nohou, a to alespoň po dobu jednoho měsíce. Výzva 10 000 kroků pracuje s magickou hranicí deseti tisíc, což zhruba odpovídá 7,5 kilometru. Ve skutečnosti však stačí mnohem méně kroků, aby byl organismus odolnější. Důležitější než objem je spíše pravidelnost, svižné tempo a příjemné prostředí. Aktivitu je možné v rámci výzvy monitorovat na jakémkoliv zařízení a následně ji účastníci v podobě printscreenu nahrávají do svého profilu. Od podzimu 2022 je možné využít také naší nové aplikace. Každý kilometr je bodově ohodnocen, přičemž je zohledněn věk účastníka a jeho BMI. Snahou je umožnit umístění na prvních místech „výkonnostního“ žebříčku i starším lidem a lidem s vysokým BMI. Svou účastí tak lidé mohou plnit nejen svou osobní výzvu, ale také motivovat ostatní. To jde díky týmům, které si účastníci mohou utvořit. Obecně platí, že vzájemné povzbuzení, spolupráce a pomoc jsou tou nejlepší motivací těm, kteří to nejvíce potřebují. Celá výzva probíhá v úzké spolupráci s jednotlivými městy, která své občany o výzvě informují, aktivně je podporují v chůzi a pro ty nejlepší připravují vyhlášení a zajímavé ceny.

Jak jsem již psal, k výzvě se připojuje i Prostějov včetně pana primátora a nejlepší spoluobčané jsou oceněni. Výhodou je, že přihlásit se může i jednotlivec, který nechce být až tak evidován. A o tom byla i právě uplynulá říjnová výzva. Opět odcituji pořadatele.

Podzimní etapa výzvy byla dlouho očekávanou událostí. Prakticky už od prvních květnových dnů, kdy jste dali spočinout svým chodidlům po dubnových výkonech, jste trhali listy v kalendáři a připravovali se na říjen. V názvu našeho projektu není klíčovým údajem počet kroků, ale slovo VÝZVA. Není důležité, kolik bodů jste získali a zda jste byli lepší než ostatní. Důležité je, jestli jste lepší dnes, než jste byli včera. Jestli se vám daří splnit svou vlastní výzvu a jestli se vám daří kráčet vpřed ať už sám, nebo v týmu. Jestli jste takoví, jací chcete být, tedy spokojení. Jako jednotlivec jste se mohli porovnávat v bodových a výkonnostních žebříčcích s ostatními v různých kategoriích. Na základě svých nahraných aktivit jste sbírali virtuální odznáčky a tvořili svůj výkonnostní graf. Účast ve výzvě byla umožněna od věku 6 let, což umožňovalo zapojit se i dětským kolektivům, jako jsou třeba školy. Horní věková hranice nebyla stanovena, naopak starší 65 let měli řadu výhod. Je všeobecně známo, že ve více lidech se to lépe táhne. Možnost sestavit si tým byla i tentokrát. Počet povolených účastníků v klasickém týmu byla v rozmezí 4 až 10 osob, způsob bodování byl prostý součet bodů všech členů týmu. Užít si legraci šlo i v rámci firem se svými kolegy ve firemní výzvě. Největší novinkou říjnové výzvy bylo spuštění testovací verze naší mobilní aplikace. Díky ní šlo vše nahrávat jednoduše a člověk hned věděl, jak na tom je.

I já jsem tedy chodil, zaznamenával a porovnával se s ostatními. Jsem zvyklý chodit, spíše mě překvapilo, kolik člověk nachodí, aniž to tuší. Je to zajímavé a až bude další výzva, vřele ji doporučuji všem.