K nesmyslnému projevu nenávistného „vlastenectví“ došlo ve čtvrtek 10. listopadu. Dosud neznámý muž před sedmnáctou hodinou ukradl z budovy prostějovského muzea vlajku Ukrajiny, kterou pak demonstrativně roztrhal před budovou. Vandal při tom poškodil pískovec na ochozu, na němž byla vlajka umístěna. Zachytily ho však bezpečnostní kamery umístěné na historické budově.

Je prakticky jedno, zda máme zřízení socialistické, či demokratické, lidská hloupost tady vždy byla, je a nepochybně i bude. Před třiatřiceti lety si český národ vybojoval svobodu slova i pohybu, mnozí z nás ovšem nikdy nepochopili, že jejich svoboda končí právě tam, kde začíná svoboda někoho jiného. To je nepochybně příklad frustrovaného jedince, který přesně týden před připomínkou výročí sametové revoluce řádil před prostějovským muzeem. Z jeho ochozu ukradl ukrajinskou vlajku, kterou následně demonstrativně ničil na náměstí.

„Vztek a hrubost tohoto vandala a jemu podobných si neumím vysvětlit. Se žerdí máchal na náměstí, čímž ohrožoval kolemjdoucí. Když ji sundával, poškodil i historickou budovu. Bylo to přitom od něj pěkně zbabělé, neboť vlajka na ochozu je volně dostupná a nemusel pro ni šplhat nikam vysoko. Následně ji na náměstí roztrhal,“ popsala exkluzivně Večerníku ředitelka muzea Veronika Hrbáčková, podle níž je mužovo řádění zachyceno na bezpečnostní kameře. Záznam bude nepochybně zajímat i policii, která se případem zabývá. „Na poškození budovy byla škoda vyčíslena na deset tisíc korun a na odcizení vlajky s ocelovou tyčí dalších 1 180 korun. Případ šetříme pro trestný čin poškození cizí věci,“ uvedla Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Stalo se to již potřetí

Už je to přitom potřetí, co někdo ukrajinskou vlajku z budovy muzea ukradl. „V prvních dvou případech to byl stejný muž, nyní zase někdo jiný. Každopádně oběma i všem podobným bych ráda vzkázala, že dokud se bude na Ukrajině válčit, tak vlajka napadeného státu na budově zůstane. Je smutné, že nyní musíme přemýšlet, jak vlajku umístit, aby se podobné excesy pokud možno neopakovaly,“ vzkázala ředitelka prostějovského muzea všem, kterým by se jistě také nelíbilo, pokud by jim někdo opakovaně ničil jejich vlastní majetek.

Celá situace ukazuje, jak svérázným způsobem si někteří lidé představují prosazování vlastních názorů. „Je to o to smutnější, že k události došlo deset minut před zahájením výstavy o Františku Doleželovi, která probíhá ve Špalíčku. Tento prostějovský právník byl komunistickým režimem po mnoho let držen ve vězení jen kvůli tomu, že se coby státní zástupce snažil dobrat původců atentátu na nekomunistické ministry, k němuž došlo nedlouho před převratem z února 1948,“ uzavřela Hrbáčková.