V polovině prosince loňského roku se na velodromu pražského Motola rozdávaly poslední sady medailí i dresů pro národní šampiony v dráhových disciplínách cyklistiky za rok 2022. Úspěšní byli i závodníci TUFO PARDUS Prostějov a rozšířili svou již tak bohatou letošní sbírku.

První blok mistrovských závodů proběhl v rámci Maxbike Mistrovství planety. Nejnabitější program soutěží přitom měla kategorie mužů. Ti medailové boje zahájili stíhačkou družstev. Prostějovský tým ve složení Matyáš Koblížek, Radovan Štec, Ondřej Pokorný a Ondřej Mazel zajel v kvalifikaci nejrychlejší čas, a tak ho čekal boj o zlato proti Dukle Praha. Ve vyrovnaném finále však modro-žluté kvarteto podlehlo a v cíli se tak muselo smířit se stříbrem.

Vylučovací závod Hanákům nevyšel úplně podle představ, čtvrté místo Štece i pátá pozice Koblížka byly spíše zklamáním. Elitnímu závodu mužů v omniu následně vládl suverénním způsobem Milan Kadlec (Dukla Praha), za ním se odehrávaly tvrdé bitvy o další dvě příčky na pódiu. V tomto cyklistickém víceboji se nakonec rozhodovalo až v úplném závěru poslední disciplíny – bodovačce. Matyáš Koblížek tam pro sebe urval bronzovou medaili v úplně posledním, dvojnásobně bodovaném spurtu, zatímco Radovan Štec skončil na nevděčném čtvrtém postu. A solidní sedmé místo obsadil Ondřej Pokorný.

V kategorii juniorek se dařilo Elišce Grulichové, která vybojovala bronz ve vylučovacím závodě i v omniu. Ve vylučovačce žáků měl cenný kov blízko také Alexandr Kaniščev, ale v těsném závěrečném souboji na něj zbyla „pouze“ nepopulární medaile bramborová za 4. místo.

Cyklistická mládež kromě juniorek ukončovala letošní mistrovský rok na dráze až během předvánočního víkendu. Nejlepším výkonem se z nadějí TUFO PARDUS prezentoval Filip Novák, jenž mezi kadety vybojoval druhou pozici, sklonit se musel pouze před Filipem Richterem z Favoritu Brno. V juniorech skončil Vojtěch Soukup čtvrtý a dobrý výkon odvedl v kategorii žáků též Alexandr Kaniščev, celkově pátý. V Motole navíc tradičně proběhla i oblíbená soutěž mechaniků, kde se zástupce prostějovské cyklistiky také prosadil na pódium: Martin Šmída získal skvělým finišem bronz.

„Jak už to v tomhle období bývá, měli jsme hned několik marodů, kteří se mistráků z důvodu svých onemocnění nemohli zúčastnit. I tak hodnotím výsledky velmi pozitivně. V mužích máme úplně nejmladší tým, všichni naši kluci teprve v říjnu přestoupili z juniorů a hned se úspěšně zapojili do bojů o medaile. Kadet Filip Novák v zimě kombinoval na velmi vysoké úrovni dráhu s cyklokrosem a stříbro z omnia je toho důkazem. Dva bronzy budou pro Elišku Grulichovou taky určitě povzbuzením. Hned po Novém roce se pustíme do přípravy na sezónu 2023,“ uvedl hlavní trenér Martin Cetkovský.