„Ty jsi má, levandulová, úplně celá, celičká, levandulová,“ zpíval svého času Petr Hapka ve slavném duetu s Hanou Hegerovou. Při pohledu na mnohé z dnešních slečen si člověk uvědomí, jak hrozně neaktuální tato písnička začíná být. Pokud bychom chtěli být moderní, pak bychom místo přívlastku levandulová, měli stále dokola zpívat umělohmotná.

Ano, před vůní rostliny typické pro francouzskou Provence dávají mnohé z dnešních dívek přednost (pa)chuti botoxu. Syndrom kachních pysků se šíří jako lavina a vše nasvědčuje tomu, že tento virus nezasahuje pouze rty mladých žen, ale i jejich šedou kůru mozkovou.

Ženy si rty zvýrazňovaly odnepaměti. Ostatně dnešní civilizaci si bez takové rtěnky asi neumíme představit. Nic proti tomu. Ale co je moc, to je příliš. Je mi přitom jasné, že se ženskou krásou je to krajně ošemetné. Co se jednomu líbí, může druhému připadat odporné. Za sebe mohu říct, že mě opravdu neuhranou ani umělohmotné rty, vlasy, řasy či prsa. Vše na mě naopak působí krajně lacině a kolotočářsky. Kachní pysky v tomto výběru žebříčku odpudivosti však jasně vévodí. Nikdy prostě nepochopím, proč mladé, hezké holky chtějí vypadat jako kachničky do vany. Jak už jsem zmínil, nemohu mluvit za jiné, nicméně myslím, že nás s podobným vkusem opravdu není málo.

Nepochopitelnou popularitu přifouklých rtů odstartovala hollywoodská herečka Angelina Jolie. Vtipné je, že mnohé z těch, které ji chtěly následovat, nyní nemohou pořádně zavřít pusu. Ne, že by byly tak výmluvné, ale nedovolí jim to zmršená aplikace botoxu. 

Velmi plné rty možná působí dobře u některých černošek nebo žen z exotických končin. Nicméně k holkám ze střední Evropy se hodí jen pramálo. Jako první se s nimi u nás začaly vystavovat některé prostitutky či pornoherečky. Nyní už to bohužel začíná být běžné u téměř každé holky z naší „lepší“ rodiny. Skupinový snímek kandidátek na Miss tak začíná připomínat nabídku silikonových panen upravených ve Photoshopu. Přitom ty holky by byly pěkné i bez dodatečných úprav a měly by jednu zásadní, vpravdě konkurenční výhodu. Každá by vypadala aspoň trochu jinak.

Ale co já vím? Možná jsem staromódní a nechápu, že dnešní společnost je už veskrze digitální. Proč by se tedy jejím ideálem krásy nemohla stát sexrobotka?