Přeplněný byt? Nebo třeba jen snaha získat něco pro sebe a své blízké? V neděli byla odpovědí na tyto otázky Duha. Právě tam se konal Swap bazar. Tedy akce, na kterou je možné přinést téměř cokoli. A odejít právě s něčím úplně jiným. Místo židlí tak byly v sále Duhy stoly. A ty se prohýbaly pod velkým množstvím všeho možného. Vesměs oblečení.

Jak se ukázalo, výběr byl nemalý, přítomní často odcházeli s plnými taškami.

„Něco si odsud odnáším, ale také jsem něco donesla. Dokonce jsem potkala i pár kamarádek. Taková akce má zkrátka něco do sebe,“ říká Ljuba Adamcová. „Akce se mi moc líbila. Byla jsem na ní v Prostějově poprvé,“ dodává.

Swap bazar se konal v neděli 29. ledna odpoledne. Během tří hodin přilákal starší občany i rodiny s dětmi. A vybral si opravdu každý. Kromě oblečení to byly třeba hračky a knížky. „Devadesát procent tvořilo oblečení. Uvažujeme, jak dosáhnout toho, aby to bylo rozmanitější,“ řekla za organizátory Pavla Vašková. Tu a tam se ale přeci jen objevila nějaká netradiční záležitost. „Byl tady kostým berušky a taky dýně. Zaujaly i vysoké dřevěné svícny,“ vzpomínala Pavla Vašková na začátek akce. Věci ale ze stolů mizely poměrně rychle. Kdo se dlouho rozmýšlel, mohl snadno zjistit, že měl být rychlejší, původně vyhlédnutá drobnost už byla fuč.

Před čtvrtou hodinou už tak zbývalo hlavně oblečení: svetry, mikiny, kalhoty. „Tak třeba tyhle jsou docela pěkné,“ ocenila žena při pohledu na zelené rifle. Velikost? Ta už se našla. Něco do garderoby našli ti statnější i ti hubenější. Nakonec si nějakou tu drobnost odnesla velká většina účastníků. „Je to bezvadné. Lidi si zde vyberou, co chtějí nebo potřebují. Je to takové lidské,“ ocenila akci Pavlína Lišková. Spokojení byli i organizátoři. „Byl to zatím největší úspěch, frmol panoval celé odpoledne. Chvíli jsem si myslela, že se sem ani nevejdeme,“ usmívala se Pavla Vašková. A dodala, že určitě nepůjde o poslední akci tohoto druhu v Prostějově. Další je v plánu totiž už na květen tohoto roku.