Bronx po Česku. Tak by se dalo označit období, které aktuálně sužuje obyvatele v Brodku u Prostějova. Zřejmě hned více skupinek zlodějů v místě řádí jako černá ruka a vloupání jsou tu téměř na dennodenním pořádku.

Jen za poslední měsíc se jedná hned o šest kol vysoké hodnoty, která museli mít zloději předem vytipovaná. Tím ale počet případů zdaleka nekončí, protože hlášen byl i lup stavebního materiálu, pohonných hmot a také řada přestřižených zámků v zahradách. Zloději se také nespecializují jen na jedno místo, ale krádeže či vniknutí na cizí pozemek jsou hlášeny po celém městysu.

 Za poslední měsíc bylo nahlášeno hned několik případů ztrát kol nemalé hodnoty, která byla uzamčena a bezpečně uschována. To ale zlodějům nedělalo problém a do místností se jim podařilo vloupat. Kola byla odcizena například před místním obchodem Coop, v ulici Vilapark či v bytovce nedaleko hřiště. „U nás se jim podařilo odemknout vrata, která byla zamčena zevnitř, a následně se dostali do garáže, kde nám ještě v tu dobu scházela garážová vrata. Kola stále zpátky nemáme a mám obavy, že už se jich ani nedočkáme,“ přiznala exkluzivně pro Večerník Pavlína Matoušková, která nemilou událost v minulých týdnech také řešila.

Jan FREHAR

Podle místních se nejedná o náhodné loupeže, ale kola mají zloději předem vytipovaná. „O čem se tu povídá, tak se jedná o řadu poměrně drahých kol, jež musela mít skupinka zlodějů vytipovaná, protože u jednoho z případů vzali pouze dvě drahá kola a dalších šest tam nechali. Určitě to tak nebyla náhoda,“ nechal se slyšet pan Zdeněk.

Kdo za těmito útoky stojí, spekulují i místní obyvatelé, kteří vnímají, že v současné chvíli není v městysu v tomto směru příliš bezpečno. Podle některých z obyvatel by už dokonce měla být jedna skupinka zadržena policií, jednat by se mělo právě o zloděje kol. Další ale tyto informace dementují a neshodují se ani na jejich počtu. Je ale pravdou, že krádeže kol ustaly.

Naopak ale pokračují další. Ze soboty na neděli v předminulém týdnu řešil jeden z občanů pokus o krádež nafty. „Zjistil jsem to v neděli pátého března dopoledne, kdy byla pod autem velké skvrna. Podíval jsem se, a nádrž na naftu byla propíchnutá. Řekl bych, že šlo o nějaký šroubovák nebo něco podobného. Nafta ale vytékala jen po kapkách a zloději si tak jen těžko něco odnesli. Buď to tak byli úplní amatéři, nebo je někdo vyrušil. Nádrž se naštěstí podařilo opravit a nemusel jsem provést její výměnu,“ prozradil Večerníku Jiří Král, který situaci v neděli dopoledne řešil s policií i hasiči. A jak sám přiznává, nejedná se o jediný případ, který zde v posledních týdnech nastal. „Krade se tu nyní opravdu ve velkém. V bezpečí nejsou garáže, zahradní domky. Je toho opravdu moc a dalo by se říct, že téměř obden se stane další případ, což jsem snad ještě nezažil. Bližší informace ale k ničemu nemám. Policisté mají záznamy a spolupracují s městysem, tak pevně věřím, že se to brzy zlepší a budeme mít zase klid,“ dodal Král.

Varování a upozornění pro občany už vydal i městys, který upozorňuje na časté loupeže, nabádá k lepšímu zabezpečení majetku, ale i obezřetnosti. Posíleny jsou také policejní hlídky, které obec především v nočních hodinách nyní pravidelně projíždí. Zatím ale bez úspěchu.

I v uplynulém týdnu totiž proběhly další vloupačky i vandalství. Zloději navštívili nejednu zahradu v lokalitě „Salajky“ a u hřiště. Povětšinou ale žádné cennosti neodnesli a škody způsobili jen na zámcích. Odcizen byl ale v uplynulých týdnech i stavební materiál, takže se dá těžko odhadovat, na co zloději přesně cílí. Na parkovišti u školky se zase na začátku týdne řešil problém s propíchnutou pneumatikou, kterou vandal prořezal nejspíše nožem. „Ráno mi volala matka, že mám na autě vyfouknuté kolo. Šla jsem se tedy podívat a byla tam zhruba deseticentimetrová rána, nejspíš od nože. Nevím, zda se někdo za něco mstil, nebo se prostě jen někdo chtěl vyřádit, ale slyšela jsem, že jsem nebyla jediná. Museli jsme tak řešit novou pneumatiku, starosti to byly nemalé, prozradila další z poškozených Lenka Trněná.

Kdo by za tímto činem mohl stát, netuší. „Je to tu v poslední době na denním pořádku. Už ani není možné, co se tady děje! V bezpečí nejsou zahrady, garáže, kola, teď už i nafta, do toho někdo ještě propíchává pneumatiky. Všechny záležitosti jsou hlášeny a všichni pevně doufáme, že se podaří policii společně s vedením městyse zjistit, kdo za vším stojí. Osobně si myslím, že tu bude více skupinek, ale nechci spekulovat, nikdo přesně neví,“ doplnila Trněná.

O větším počtu krádeží se mluví také v nedalekých Hradčanech-Kobeřicích a gang lupičů měl navštívit i Ondratice. Vypadá to tak, že na jihu regionu může řádit větší skupina pachatelů, nebo skupinky, které spolu nemají nic společného.