Ne každá obec má místo, kde může pořádat kulturní a společenské akce, třeba výstavy. A to vše v příjemných opravených prostorách. Dobromilice takové místo mají. Stala se jím budova, která fungovala a znovu funguje jako muzeum. Na čas byl provoz přerušený a rokovalo se, co dál. Nyní už ale opět nabízí akce místním i přespolním.

Regionální muzeum Dobromilice je možná trochu stranou hlavních ulic v obci. Řada lidí už si sem ale cestu našla. Proběhla zde celá řada výstav, ať už šlo třeba o fotky Štrasburku, nebo geologii Prostějovska, sopky, či panenky. Pak ale přišel konec. „Fungovalo to do loňského března. Potom to bylo zrušené a já to teď vracím s vizí, aby výstavy a podobné akce se konaly i nadále dále,“ uvádí starostka Dobromilic Hana Žondrová.

Co tomu předcházelo? Zhruba půl roku bylo muzeum ponecháno ladem. „Došlo k obměnění vedení obce. Je zde nová starostka a ta je kultuře a dění v muzeu nakloněná. Akce se tak, například šestadvacátého března proběhne velikonoční jarmark,“ konstatovala Denisa Zatloukalová, která se o chod muzea stará.

Zpět v muzeu tak jsou výstavy, ale i přednášky. A na stole je i jedna novinka. „Muzeum bude sloužit i jako kulturní prostor, jenž se dá pronajímat pro rodinné nebo firemní oslavy. Tu možnost máme od března,“ prozradila Žondrová.

Nemění se ale jen tento úhel pohledu, ale i využití a frekvence výstav. Ty nově nebudou tak časté. „Nonstop výstavy asi nebudou. Spíše na podzim, u příležitosti Vánoc nebo tematicky zaměřené přednášky. Budeme ale pokračovat ve využívání budov, což je určitě dobře. Ale tak, že by byla každý měsíc jiná výstava jako dříve, to asi momentálně není reální,“ konstatovala Denisa Zatloukalová.

Dobromilické muzeum sídlí v historickém objektu, který si obec nechala i s přispěním dotací před sedmi lety opravit. Od té doby se stalo dějištěm řady kulturních akcí, zázemí zde nachází třeba událost Na bicyklech Němčickem. „Je to součást společenského a kulturního života. Byla škoda, že se to utnulo. Takové věci potřebují čas, než si lidi navyknou, než se to dostane do povědomí. A myslím si, že už to bylo docela dobře rozjeté,“ pověděla starostka Hana Žondrová.