Pranostiky říkají: Sníh dubnový jako mrva pohnojí. Na svatého Jiří, vylézají hadi, štíři. Duben, ještě tam budem! Ale kdepak, nebudem! Který zahrádkář by v dubnu vydržel za kamny? Všude něco raší, pučí, tráva se zelená, ptáci vyvádějí, květiny nám usilovně dokazují, že přes zimu nezapomněly kvést, a my bychom u toho chyběli? Toho bohdá nebude!

Příprava zeleně

Sláva, sláva, roste tráva, raduje se někdo. My se ale pozorně podíváme, jestli je trávník důkladně vyhrabaný. Loňské listí a uschlá tráva patří do kompostu, v trávníku způsobují ošklivá suchá nebo naopak vyhnilá místa. Pampelišky nenecháme vykvést, vydloubáváme je i s kořenem speciálním dloubákem. Trávník provzdušníme vertikutací. Řídká nebo holá místa nakypříme, pohnojíme prosátým kompostem a dosejeme travní semeno. Nesekejme trávu příliš nakrátko. Plevele, které rostou rychleji, by ji rychle přerostly a utlačovaly. V dubnu aplikujeme travním plochám až čtvrtinu veškeré roční potřeby hnojiva. A proč právě trávník potřebuje tolik hnojiva? Jelikož mu provádíme něco, co se rostlinám vůbec nelíbí – naprosto intenzivní sklizeň. Důležitý je odpovídající poměr klíčových živin (N, P, K a Ca) a množství hnojiva.

Výsadba stromků

Nastal čas k výsadbě stromků broskvoní. Dbáme na to, aby šly „ze země do země“, aby jejich kořeny nezaschly, špatně by se ujaly. Nastává čas na první ochranné postřiky stromů proti strupovitosti a padlí. Dbáme na to, abychom neuškodili včelám, které už vyletují za potravou. Vhodné je stříkat stromy například vpodvečer, kdy už hmyz nelétá.

Příprava záhonu

Začít se opět musí důkladným úklidem, zbavit půdu plevele a ideálně porýt stejně jako na podzim. Důležité je také myslet na to, jak která rostlina reaguje na změny teplot. Něco se tak může vysázet dříve, další druhy je ale lepší ještě nechat a počkat až pominou ranní mrazíky. Každopádně do fóliovníků a pařenišť, ale i na připravené záhony můžeme sázet sazenice raných zelenin – salát, květák. S výsadbou kapusty a zelí ještě počkáme. Aby sazenice lépe rostly než sousedovi, je lepší pokrýt záhony některou z fólií.

Je také čas rozsadit trvalky. Trsy vyryjeme a rozdělíme je na menší části, které vysadíme na nové místo. Je čas vysazovat mečíky, a to dost hluboko, aby se nevylamovaly. Růže stříháme na tři očka, nenecháváme dlouhé pahýly, byly by vstupní branou pro choroby. A majitele vodních jezírek čeká výměna vody. Nádrž bude krásná s nově vysazeným leknínem.

Zahradní technika

Pečovat je potřeba i o zahradní techniku, která nám poctivě slouží často v průběhu celého roku. Zřejmě žádný zahrádkář by se neobešel bez rýče, motyčky, hrabiček nebo krumpáče. Do toho samozřejmě nesmí chybět sekačka či již zmíněný vertikulátor. A aby vše sloužilo, je třeba těmto nástrojům provádět pravidelnou údržbu. U drobného nářadí se může sice jednat jen o zanedbatelný výdaj za výměnu, ale i tak je to investice, které se dá předejít. U dražších strojů by to měla být samozřejmost.

 

Speciální příloha JARO V ZAHRADĚ je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 24. dubna