Hodně živo bylo předminulou sobotu dopoledne na náměstí T. G. Masaryka v Prostějově, kde Ekocentrum Iris tradičně uspořádalo Den Země. Tentokrát akce překonala všechny rekordy: aktivity, stánky a zajímavosti spojené s touto připomínkou lidé našli ve všech částech náměstí. „Od řemeslníků máme rekordní účast,“ řekla za organizátory Petra Floderová, která neopomněla pochválit slunečné počasí.

 

Snad přitáhlo návštěvníky právě počasí, snad dlouhodobá tradice akce. Nebo rozmanitost toho, co zde mohli najít. „Jsme velmi spokojení, na aktivitách pro děti je plno. Právě skončilo vystoupení mažoretek. Je tu spousta zajímavých věcí, třeba zdravá výživa, dále ukázka včelařské práce,“ řekla Petra Floderová. „Lidé, co sem přijdou, mohou se i najíst, napít, jsou tady různé místní výrobky a dobroty,“ dodala.

Akce se účastnily organizace dobročinné, dále třeba společnost BESIP. Nechyběl ani kovář a drobní řemeslníci, třeba s veselými noži. Vícero stánků bylo věnováno zdravému životnímu stylu. „Přišli jsme se jen podívat. Jsme tu chvilku. Ale už můžeme říct, že je to pěkné,“ prozradila jedna z mnoha návštěvnic. O kus dál lidé obdivovali ukázku úlu se živými včelami. „Kde je královna?“ hledala malá dívka.

Lidé nakonec vzali akci útokem. Plno bylo u aktivit pro děti, i tam, kde představovali zvířecí klienty záchranné stanice z Němčic nad Hanou. Pozornost upoutal třeba obrovský výr velký. Další zase ocenili informační panely. Tentokrát se něco více dozvěděli třeba o koniklecích. Teď jsme přišli, ale obhlížíme, co zde je. Moc se nám to líbí, chodíme každý rok. Pro děti je zde hodně aktivit,“ ocenila aza všechny Eva Konšelová.