Byl to sportovec tělem i duší, pracoval jako instruktor vojenského plavání, stal se prvním českým reprezentantem a zároveň dvojnásobným medailistou z mistrovství světa v bojovém umění Jiu Jitsu, skákal s padákem a miloval potápění. Loni v pátek 20. května Stanislav „Stanley“ Lánský (†53) přeplaval plumlovskou přehradu. Málem. Jen pár metrů od břehu pláže U Vrbiček se utopil. Přitom dle svědectví měl mít po celou dobu přeplavby doprovod...  

Kdysi zachránil život kamarádovi, bohužel jemu samému nikdo podobný v kritické situaci pomoci nedokázal. Lánský od roku 2011 působil jako náčelník tělesné výchovy praporu a měl tak na starost fyzickou zdatnost elitních vojáků. O to paradoxněji se jevila jeho předčasná a naprosto nečekaná smrt.

Vysportovaný muž zemřel v teplý květnový den v dosud ne zcela vyhřáté plumlovské přehradě. On sám však byl skvělý plavec i otužilec, který do volné přírody chodil plavat po celou zimu. Smrt našel jen pár metrů od břehu pláže U Vrbiček, jeho osobní věci se našly na druhém břehu v prostoru mezi Hotelem Plumlov a bistrem na Špici. Utopil se v hloubce zhruba půldruhého metru. To nasvědčuje tomu, že jej po přeplavbě mohla postihnout nenadálá srdeční slabost.

Zasahující hasiči vyjádřili politování nad tím, že nikdo z přítomných v sobě nenašel dost odhodlání k tomu, aby jej z vody včas vytáhl. Následná resuscitace po minimálně 18 minutách pod vodou již byla neúspěšná. „Voda byla čistá, tělo bylo dobře vidět u dna v hloubce asi jen půldruhého metru. Na místě už v té době byli tři muži v loďce, kteří z ní tělo bezvládného muže sledovali pouhopouhých deset metrů od břehu,“ popsal tehdy okolnosti smrti velitel JSDH Plumlov Ctibor Kocourek.

Jak se Večerníku v průběhu uplynulého roku doneslo, uvedení muži měli Stanislava Lánského provázet během celé doby, co plaval přes přehradu. „Pluli vedle něho. O to víc zarážející je, že pro něj do vody nikdo okamžitě neskočil, ale nechali ho tam,“ netajila rozčarování žena dobře informovaná o celém případu.

Podobný postesk sice Stanislavu Lánskému už život nevrátí, nicméně mohl by pomoci jiným. Lidé si možná ani neuvědomují, jak snadno se mohou stát „hrdiny“ okamžiku. Stačí, když v kritické situaci nezůstanou lhostejní a v rámci svých možnosti budou ochotní rychle pomoci.

Aktivní výsadkář a výborný plavec Stanislav Lánský se před rokem utopil asi jen deset metrů od břehu pláže U Vrbiček na plumlovské přehradě. Jen pár hodin předtím se zúčastnil soutěže ve střelbě z pistole. 2x foto: Facebook a archiv Večerníku