„Olomoucký kraj z ptačí, žabí i mé perspektivy“. Takové bylo téma letošní výtvarné soutěže pro žáky základních uměleckých škol, kterou hejtmanství pořádá. Dvacet nejzdařilejších prací si můžete po celé léto prohlédnout v budově krajského úřadu. Dvěma z nich udělil hejtman Josef Suchánek speciální ocenění.

„Všechny práce jsou moc povedené a bylo opravdu těžké vybrat jen jednu, které udělím osobní ocenění. Proto jsem se letos rozhodl rozdat ceny dvě. Vážím si každé činnosti, kterou děti stráví jinak než sezením u počítače nebo koukáním do mobilu. V tomto případě navíc děti vytvářely umění, a to si zaslouží uznání,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Do letošního ročníku se zapojili žáci osmi ZUŠek, a to z Olomouce, Prostějova, Přerova, Hranic, Zábřehu, Litovle, Mohelnice a Uničova. Celkem se soutěžilo ve čtyřech věkových kategoriích. Mladí umělci poslali celkem 147 soutěžních prací, které děti vytvářely pod vedením svých učitelů. Umělecké klání pořádalo hejtmanství už popáté.

Nejlepší snímky vyhodnotila odborná komise v čele se Zuzanou Hrubošovou, předsedkyní Sekce výtvarného oboru Ústřední umělecké rady ZUŠ ČŘ a předsedkyní Sekce výtvarného oboru Okresní a Krajské umělecké rady ZUŠ.

Dvacítku nejlepších děl ocení hejtman na podzim na jedné z krajských akcí. Přesný datum bude ještě upřesněn.