Jak Večerník avizoval již v minulém vydání, dočká se Prostějov neobyčejné události. Na startu cyklistického závodu Czech Tour se totiž má objevit i čtyřnásobný vítěz Tour de France a dvojnásobný vítěz další dvojice Grand Tour: Vuelty a Giro D´Italia Chris Froome!

A to je jméno, které v hanáckých končinách nebylo a asi ani dlouho nebude k vidění. „Bomba!“ „Super!“ „Neuvěřitelné“ „Splní se mi sen!“ „Můj největší oblíbenec!“ „Díky němu jsem sledoval Tour de France!“ To je jen malý výčet z prvotních reakcí fanoušků poté, co se dozvěděli tuto ohromující novinku. Jestliže se nestane nic mimořádného, dá se očekávat, že poslední červencový čtvrtek bude náměstí T. G. Masaryka v Prostějově narvané k prasknutí. Dokonce se sem chystají i příznivci z okolních zemí. A to jen za jedním z nejslavnějších jezdců současnosti, ale i celé historie světové cyklistiky.

 

I v letošním roce bude k vidění na českých silnicích ta nejlepší světová cyklistika. A stejně jako v předešlých letech i tentokrát zavítají závodníci do Prostějova, kde čtyřdenní etapový závod odstartuje. První etapa z Prostějova do Uničova přijde na řadu ve čtvrtek 27. července a bude první zkouškou pro cyklisty před náročným stoupáním, které na ně čeká během víkendu. Téměř 666 kilometrů v sedle a více než 11 tisíc výškových metrů pokoří během tohoto závodu.

Prostějov se pro závod stal již tradiční destinací a v tomto roce zde peloton své čtyřdenní zápolení odstartuje. Na startu se představí i dva týmy nejvyšší kategorie a hlavní pozornost bude upřena na tým Jumbo–Visma, v jejich službách najdeme i posledního vítěze Tour de France Jonase Vingegaarda. Druhým týmem z elitního cyklistického světa bude BORA – hansgrohe, třetím Intermarché - Circus – Wanty. Celkem se představí 21 sestav. Chybět nebude ani tuzemská špička.

Ta nejzářivější hvězda ale míří na Moravu odjinud. Pořadatelé hlásí totiž vskutku velké jméno. Chris Froome je dlouholetý profesionální cyklista, momentálně jezdící za UCI ProTeam Israel–Premier Tech. Narodil se v Keni, ale vyrůstal v Jihoafrické republice. V roce 2008 získal britský pas a občanství díky britskému původu svého otce a prarodičů. Od roku 2010 do roku 2020 jezdil za UCI WorldTeam Team Sky.. Jak již bylo zmíněno, hned osmkrát vyhrál nejprestižnější podniky celého světa. „Je to fantastická zpráva, Chris je ikonou cyklistiky a jeho účast na Czech Tour je jedinečnou příležitostí pro naše fanoušky vidět ho v Česku,“ nechal se slyšet ředitel závodu Leopold König, Froomův někdejší kolega z týmu Sky.

„Moc se těším na to, že budu poprvé závodit v České republice na Czech Tour. Je skvělé, že se znovu setkám se svým bývalým týmovým kolegou Leo Königem, který se mnou v roce 2015 vyhrál Tour de France, a uvidím závod, který nyní řídí. Mám za sebou dobrý tréninkový blok a jsem připraven zahájit druhou část sezony čtyřmi náročnými dny,“ vzkázal Chris Froome.

V Prostějově vše tedy vypukne, a to ve čtvrtek 27. 7. ve 12:30 hodin, kdy se bude startovat z centra města. Peloton projede z náměstí T. G. Masaryka Pernštýnským náměstím, Kravařovou ulicí a pokračovat bude ulicí Plumlovskou. Závod pak bude pokračovat směrem na Mostkovice. „V této souvislosti upozorňujeme, že může dojít ke krátkodobému omezení provozu na křižovatce ulic Blahoslavova – Palackého – Plumlovská při výjezdu pelotonu po slavnostním startu. Velmi proto prosíme účastníky silničního provozu i obchodníky v dotčených lokalitách o shovívavost a trpělivost,“ vzkazuje Prostějovanům Alena Vrtalová, referent mediální komunikace prostějovského magistrátu. „Děkujeme za pochopení a věříme, že divácký zážitek z atraktivního cyklistického závodu bude kompenzací za zmiňované dopravní omezení,“ dodala.

Czech Tour, jejímž generálním partnerem je i nadále společnost SAZKA, je součástí série Europe Tour. Nejvýraznější změnou pro letošní závod je změna královské etapy, kdy cyklisté pojedou na Dlouhé stráně hned dvakrát, a finiš bude na Červenohorském sedle, což prověří zdatnost i těch nejlepších vrchařů.

 

PROGRAM CZECH TOUR 2023

1. etapa – 27. července: Prostějov – Uničov, 165 km / 2 217 výškových metrů

2. etapa - 28. července: Olomouc – Pustevny, 167,5 km / 2 840 výškových metrů

3. etapa - 29. července: Moravská Třebová – Červenohorské sedlo, 161,5 km / 3 404 výškových metrů

4. etapa - 30. července: Šumperk – Šternberk, 176,2 km / 2 982 výškových metrů