V lednu letošního roku sociálními sítěmi otřásala kauza zabitého psa. Toho měl majitel žijící v Krasicích podříznout a hodit do popelnice. Policie tehdy Večerníku případ potvrdila s tím, že je v šetření a o celé kauze slíbila informovat ve chvíli, kdy bude uzavřena. Přes četné dotazy se tak nestalo.

Naopak k velkému překvapení redakce dostal Ivo Novotný u Okresního soudu v Prostějově před pár dny tři roky vězení s podmíněným odkladem na pět let. Proti rozsudku se k brněnskému krajskému soudu odvolalo státní zastupitelství a požadovalo přísnější potrestání. Marně...

 

Ivo Nobotný v době činu bydlel s družkou a dvěma psy v bytě v Krasicích. Když si sousedé stěžovali na zápach, který se z bytu v důsledku nevenčených a zanedbaných zvířat šířil, vyřešil ho tak, že jednoho ze psů ubodal! Nešťastné zvíře umíralo v trýznivých bolestech. Za týrání zvířete dostal muž podmínku, ačkoli podle soudu bylo jeho jednání už na hraně trestu vězení.

„Obviněný se rozhodl řešit situaci tak, že psy zabije. Vzal kuchyňský nůž, kterým třikrát bodl do krku a jedenkrát do hrudi jednoho z obou psů, který v době útoku klidně ležel a podřimoval,“ stálo v obžalobě. „Jedna z ran byla vedena velkou razancí a zasáhla část krku zvířete, kde poranila velké krevní cévy, jícen a průdušnici a způsobila trýznivé utrpení zvířete za jeho plného vědomí, které prožívalo po dobu několika minut, než nastala smrt vykrvácením,“ pokračoval popis. Mrtvé zvíře následně hodil do kontejneru na odpad.

Věkově nespecifikovaný muž dostal u Okresního soudu v Prostějově tři roky vězení s podmíněným odkladem na pět let. Proti rozsudku se ale k brněnskému krajskému soudu odvolalo státní zastupitelství, které požadovalo přísnější trest. „Podmínka u takto provedeného zločinu se mi jeví nepřiměřeně mírná. Zpřísnění trestu považuji za žádoucí. Pokud by soud nepřistoupil na uložení trestu vězení, tak by měl nad obžalovaným k podmínce alespoň vyslovit dohled,“ žádal žalobce.

Sám Novotný, toho času invalidní důchodce usilující o zvýšení stupně své invalidity, svého činu před odvolacím senátem brněnského krajského soudu litoval. „To, co jsem provedl, byl velký omyl a lituju toho. A hledám si práci, že bych byl hlídač,“ řekl soudu.

Odvolací senát v čele se Šárkou Dufkovou nakonec mu tedy ještě nechal „podmínku“. „Šlo o zavrženíhodné jednání, zvíře umíralo strašlivým způsobem. Je na pováženou, že se obžalovaný rozhodl k takovému řešení. Ale zohlednili jsme lítost obžalovaného, změnil způsob života, hledá si práci, takže je možné ještě podmínku nechat,“ uvedla Dufková.

Ta nakonec Novotnému stanovila dohled v podobě pracovníků Probační a mediační služby. Upozornila ho ale na fakt, že stačí jediný přestupek v průběhu pěti let a pak skončí ve vězení.