Zámek rodu Belcredi byl předminulou neděli 17. září opět otevřen pro veřejnost. Na jeho nádvoří a v parku se odehrála nejen výstava vozidel a motorek veteránského věku, ale i folklórní program. Ten se ale o hodnou chvíli zdržel, moderátor Miroslav Hrabčík se totiž vydal do úplně jiného Brodku a musel se vracet až od Konice... „Řikáte mě hanácké patriot, tož su také vrták a všeckém se omlóvám,“ nechal se slyšet statný Hanák. Tamní hode tak začaly zvesela!

 

První vystoupení patřilo dětské muzice ZUŠ Konice Slônečko, kterou vede Jitka Kaprálová. Jak obecenstvu vysvětlila, věnují se se žáky hlavně skladbám z Konicka, což následně malé muzikantky předvedly. Ke slovu, lépe řečeno tónu, přišly nejen housle, basa a klarinet, ale i fanfrnoch a předchůdci dnešních bubnů. „Když si vezmu věkové rozmezí hudebníků, klobouk dolů. Vždyť tohle jsou úplně malé holčičky,“ zalily se oči slzami dojetí paní Marii.

Druhou část programu obstarali tanečníci Klasu z Kralic na Hané. Brodku Klasáci mimo jiné předvedli pravý hanácký mrskut. Soubor, který slaví už dvaapadesáté narozeniny, neztratil nic ze své energie a jeho kroje patří stále k nejkrásnějším a nejbohatším nejen na Moravě. „Všechno musí mít svůj řád a kroj musí být podle pravidel. Jinak by nám paní Jarmila Vitoslavská z Troubek, která kroje vyrábí, dala co proto,“ smál se moderátor.

Program zakončila přednáška Bronislavy Millé „Co Hanačky nosívaly a na co jsme zapomněli.“

Na nádvoří byla k vidění výstava auto a moto veteránů, mezi nimiž byly i opravdové skvosty jako Wikov 35, americký parník v podobě Dodge Coronet, Fiat 1100 ALR z roku 1938 vyrobený jako sanitní vůz pro armádu a nemocnice či motocykl Ariel s datem výroby 1929. „Obdivuji ty, co se o veterány starají. Můj kamarád tak renovoval obyčejnou Škodu 1201 neboli stejšna a vím, co s tím měl práce, aby sehnal díly, aby auto vypadalo tak, jako by vyjelo z výroby. O hodinách práce a penězích ani nemluvím,“ konstatoval Jiří Valenta, jenž do Brodku přijel z Vyškova právě kvůli autům. Těch si užil bohatě, v zámeckém parku totiž odstavili své vozy členové Porsche Clubu z Brna.

Součástí hodů byly i stánky s nejrůznějším zbožím a sladkostmi a samozřejmě také kolotoče. „Byli jsme se podívat na hodech v Prostějově, stánků mají víc, ale v počtu kolotočů je asi trumfneme,“ smál se jeden z místních.