Sedmdesát let je pro mnohé až neuvěřitelně dlouhá časová osa. Právě tolik je aktuálně Dětskému domovu v Prostějově, který v roce 1953 začínal působit v Čechách pod Kosířem. Od roku 2005 však sídlí v areálu bývalé staré nemocnice v Prostějově. Bombastickou oslavu jubilea připravil s celým personálem domova a samozřejmě také dětmi ředitel tohoto zařízení Vladimír Brablec. A předminulou sobotu odpoledne se do areálu sociálních služeb sjely také politické celebrity.

Už před čtrnáctou hodinou se v sobotu 23. září do areálu bývalé staré nemocnice sjížděli první hosté, mezi kterými nechyběly náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová a Marcela Župková, senátorka Jitka Chalánková či krajský radní Aleš Jakubec. „Sedmdesát let je opravdu pořádná fůra let. Vždyť já sám jsem ve funkci ředitele již třiatřicet let.

To je skoro polovina,“ přivítal Večerník ředitel Dětského domova Prostějov Vladimír Brablec. „Oslavami navazujeme samozřejmě na vznik našeho domova v roce 1953 v Čechách pod Kosířem. Bezmála dvacet let působíme už tady v Prostějově, kde nám Olomoucký kraj nechal nádherně opravit a vybavit tuto budovu,“ ukázal na růžovo-červenou nemovitost za sebou ředitel.

Dětský domov v Prostějově je specifický tím, že vychovává děti umístěné do tohoto zařízení na základně rozhodnutí soudu. „Kapacita našeho domova je 48 dětí a aktuálně máme úplně plno. Jsme ale špičkou všech sociálních zařízení podobného typu v celé České republice. Jsme perfektně vybaveni po materiální stránce, a navíc disponujeme naprosto skvělým odborným personálem. Jistěže máme tu a tam problémy s některými dětmi, nicméně nejde o nic, co bychom nezvládli,“ ujistil Vladimír Brablec s tím, že organizátoři sobotní oslavy pozvali i bývalé děti a zaměstnance domova. „Je teprve začátek akce, ale už vidím několik dnes už dospělých lidí, kteří před lety byli chovanci našeho domova,“ pousmál se ještě ředitel Brablec.

Na slavnosti samozřejmě nechybělo bohaté občerstvení, skvělá muzika a zástupy účastníků akce aplaudovaly také divadelnímu představení, které naprosto skvěle sehrály současní dětští obyvatelé domova.