Před časem vyšel žebříček transparentnosti veřejné správy, radničních periodik, veřejných zakázek a takzvaného whistleblowingu. Pořadí je výsledkem průzkumu provedeného spolkem Oživení. A Prostějov si vůbec nevede špatně, což si pochvalují i primátor i tajemník prostějovského magistrátu.

 

„V žebříčku otevřenosti samosprávy Prostějova jsme jako město získali dělené čtvrté až páté místo z celkem stovky hodnocených obcí, což považuji za výborný výsledek. V případě periodik vydávaných městy skončily naše Prostějovské Radniční listy dokonce na děleném druhém až čtvrtém místě ze dvaatřiceti hodnocených. Uspěli jsme i v hodnocení zadávání veřejných zakázek. Zde jsme se umístili opět na děleném místě, a to z hodnocené stovky měst jsme na šestém až sedmnáctém místě, což znamená, že dalších jedenáct měst postupuje při zpracování veřejných zakázek zhruba stejně jako Prostějov,“ zhodnotil výsledek průzkumu primátor František Jura. „Nezávislý průzkum potvrdil, co říkáme dlouhodobě. Jsme maximálně otevření i transparentní a například měsíčník vydávaný městem poskytuje velmi výrazný prostor pro názory opozice. Jsem rád, že autoři projektu Transparentní Česko to vidí stejně,“ dodal primátor Jura.

Co se týká poměrně nově hodnocené kategorie s názvem whistleblowing, v ní stejnou příčku, tedy 20. až 63. místo, obsadilo hned 44 českých a moravských měst. Patří k nim i Prostějov. „Znamená to, že podobně jako kolegové z většiny dalších měst nastavujeme na prostějovském magistrátu vnitřní standardy tak, aby agenda mohla efektivně fungovat,“ dodal tajemník magistrátu Libor Vojtek. (mik)