Toto nás všechny spojuje. Když přijde ráno, každý z nás by potřeboval spát alespoň o půl hodiny déle… Často si za to můžeme sami, neboť chodíme na kutě příliš pozdě. Aby se něco takového nepřihodilo hmyzu i zvířátkům z Plumlova a okolí, uspořádali pro ně už první listopadovou sobotu parádní Uspávání broučků.

Uspávání broučků patří na nejrůznějších místech prostějovského regionu k podzimu stejně jako barevné listí či brzké stmívání. Nicméně právě v Plumlově má opravdu dlouhou tradici. V minulosti se konalo u místního kostela, zhruba před osmi lety se přesunulo na nádvoří zámku, kde nalezlo lepší pódium i zázemí pro pořádání podzimní dílny, v níž si děti mohou vyrobit svůj vlastní lampion.

I letos na akci dorazilo velké množství dětí i s rodiči. Po diskotéce v režii DJ Páji mohli všichni poslouchat živé písničky a ukolébavky v podání sboru základní školy a také dětí z místní „mateřinky“. Následně se všichni vypravili na dlouhý lampionový průvod městem.

Po návratu zpět na zámek čekalo na přítomné vyhlašování nejoriginálnějších lampionů. V opravdu velké konkurenci tentokrát zvítězila precizně vytvořená liška nesená Klárou Rozehnalovou, velký zájem ovšem vzbudila i svítící muchomůrka.

Následně už se broučci zastoupení motýlem Emanuelem, stonožkou, pavoučkem i včeličkou uložili ke spánku, přičemž jim poslední ukolébavku zahrála a zazpívala místní starostka Gabriela Jančíková. „Dětí i s rodiči přišlo hodně, k čemuž přispělo i to, že nám tentokrát nepršelo. Myslím, že se jim to všem líbilo, že domů odcházely spokojené. Pevně věřím, že se příští rok sejdeme opět,“ zhodnotila Gabriela Jančíková, která akci jako již tradičně také moderovala.

Všichni občané Plumlova jsou již nyní zváni na Rozsvícení vánočního stromu, které se bude konat první adventní neděli 3. prosince.