Tak na tomto místě dávají lišky dobrou noc! Jedna z nejmenších obcí na Prostějovsku přitom ale v sobotu 18. listopadu večer zažila přímo hrůzostrašné věci, které ovšem přilákaly několikanásobně více lidí než je stávající počet obyvatel. Jelikož v Milkově žije pouze sedmdesát stálých obyvatel, místní čertovské trhy s více než pěti sty návštěvníky z nejrůznějších míst Moravy mnohé opravdu překvapily. K vidění byly skutečně velké věci včetně dlouhotrvajícím potleskem odměněné ohňové show.

Čertovské Vánoce v Milkově uspořádali místní dobrovolní hasiči, kteří se o kulturní a společenské vyžití v malé vísce vzdálené šest kilometrů od Hvozdu na Konicku starají vlastně po celý rok. „Tuto akci už pořádáme potřetí za sebou a já jsem velice ráda, že během těch tří let si naše Čertovské Vánoce získaly renomé a sjíždí se k nám lidé ze všech koutů Moravy. Co jsem zatím večer stačila zjistit, dorazily k nám děti se svými rodiči nebo prarodiči nejen z Konicka a celého Prostějovska, ale i lidé z Ostravy, Šumperka, Hranic na Moravě a tak dále,“ pochvalovala si hlavní organizátorka akce Lenka Vysoudilová ze Sboru dobrovolných hasičů v Milkově.

Večerník musel přiznat, že právě v Milkově byl na reportáži z podobné akce vůbec poprvé. „Tak to jste o hodně přišli, naše vesnice má sice jen pár baráků a sedmdesát obyvatel, ale žije to tady,“ usmívala se Vysoudilová,“ která vzápětí popsala, v čem vidí přednosti sobotní akce. „Naším cílem je hlavně to, aby se lidé bavili a prožili s námi spoustu krásných chvilek. V tento den možná i strašidelných, protože jsme nachystali jedno malé překvapení. Krampusáky totiž dnes večer doprovodí baba Jaga. Zda jí někdo sedne na lopatu, to se uvidí…“ Nejen ona byla spokojená s obrovskou návštěvností akce. „Moc, ale nikoliv překvapená. Už vloni tady bylo několik stovek lidí. Nyní jim tady v rámci čertovského trhu nabízíme například ručně vyřezávané výrobky ze dřeva, vánoční ozdoby, pletené čepice, šály, ponožky, masky čertů a spoustu dalšího atraktivního zboží,“ dodala Lenka Vysoudilová.

Čertovské Vánoce v Milkově se povedly na jedničku. A Krampusáci s babou Jagou? Po jejich příjezdu na místní hřiště bylo slyšet dětské ječení a pištění, po pár minutách se ovšem se strašidelnými postavičkami každý skamarádil a nechal se vyfotografovat.