Tradice, která je každoročně velice atraktivní a vyhledávanou pro desítky Prostějovanů. Uplynulou neděli hodinu před polednem dorazili na prostějovské náměstí huláni z 1. rakouského hulánského pluku Merveldt. Stejně jako před 218 lety, kdy tudy táhli do bitvy s Napoleonem u Slavkova. Rakouské vojáky na koních přivítali prostějovští radní hanáckou režnou.

„Přijeli jsme obsadit Prostějov a bránit vás před tím francouzským prckem Napoleonem. Když budete hodní, nebudeme rabovat ani znásilňovat. Ostatně my jsme si dnes dovezli i markytánku, aby nám uvařila večeřu,“ rozesmál dav zhruba sto návštěvníků náměstí rakouský generál v sedle bujného oře. Huláni v neděli rozhodně nezůstali na suchu, poctít poctivou režnou je přišel sám primátor František Jura. „Jsme rádi, že jste přijeli, abyste nás bránili. A teď se o vás postaráme my, abyste měli hodně sil. A toto na pití je pravá prostějovská,“ vybídl hulány k vypití „šťopičky“ režné František Jura, který se svojí náměstkyní Miladou Sokolovou obcházel vojáky stále se držící v sedle koní.

Huláni sice Prostějov ubránili, poté však 2. prosince 1805 rakouští a ruští vojáci podlehli Napoleonově armádě. To už je ale naštěstí dávná historie...