Dětský nářek i pláč se uplynulou sobotu 2. prosince rozléhaly Bílovicemi. Srdcervoucí výkřiky nestačily tlumit ani přívaly sněhu, které se snášely na početnou a zároveň řádně rozparáděnou skupinku zdejších čertů. Dlouhodobě nejstrašidelnější show, za kterou stojí dobrovolníci z řad místních hasičů a hasiček, i letos dostála své pověsti poslední záchrany rodičů nezdárných dětí. Všechny nakonec zachránil až Mikuláš doprovázený líbeznými anděly.

 

Minimálně první prosincovou sobotu by se obec Bílovice měla přejmenovat na Čertovice. Před devíti lety tady vůbec poprvé na svoji cestu vyrazil pekelný vláček mířící z Bílovic do Lutotína a zpět. A u dětí se setkal s nebývalým ohlasem, stejně jako u rodičů. V roce 2019 pak mělo velkolepou premiéru pravé peklo, které vzniklo v areálu zchátralého starého mlýna.

Po veleúspěšných dvou letech však byla tradice kvůli covidu přerušena. Až teprve loni se mohli čerti do Bílovic vrátit. Učinili tak s plnou parádou. Od Lutotína dorazili i s vozem naloženým pravými hříšníky a následně se zabydleli v místním sportovním areálu, kam se na ně přišlo podívat několik set odvážlivců.

To se opakovalo i letos. Ani tentokrát kromě hrůzu nahánějících pekelníků s vyzývavými pohledy nechyběly také jiskry, plameny, dým, pach síry. Při jejich řádění všude hořely ohně a v mnoha dětech by se člověk skutečně krve nedořezal.

Přestože u místního sportoviště čerti našli dobré zázemí, a dokonce zde letos poprvé rozjeli vyučování v čertovské škole, po starém mlýně se jim očividně stále stýská. „Už je to tři roky, co nás ze starého mlýna vyhnal starosta. Za to propadne peklu,“ hrozil jeden z nich.

Podle starosty však čerti šíří dezinformace. „Čerty jsem nevyháněl, ale na místě starého mlýna již stojí nový dům, takže místo pro čerty ztratilo na kouzlu i významu,“ vysvětlil první muž Bílovic-Lutotína Miroslav Hochvald.

Pekelníci nakonec na váhu dostali nejen odvlečené hříšníky, ale i Dorotu Máchalovou, přestože ta před nimi utíkala obzvláště hbitě, až se jí natřásaly její nepřehlédnutelné copy. Na další se však již nedostalo, protože se náhle zjevil Mikuláš i s trojicí spanilých andělů. V tu chvíli se možná i Kosíř otřásl, jak některým z dětí spadl kámen ze srdce. Celou akci po osmnácté hodině uzavřel ohňostroj. „Zatím se pořádající hasiči až na drobné odchylky drží osvědčeného scénáře. Pravděpodobně to tak bude i příští rok,“ uzavřel Miroslav Hochvald.

Šikovní hasiči z Bílovic, kteří si rozumí nejen s ohněm a mocnostmi pekelnými, se již pomalu chystají na ples, který se bude konat v kostelecké sokolovně. Následovat bude březnový košt pálenek 2024 v místní hospodě a po letních prázdninách také hojně navštěvované pivní slavnosti konané rovněž v jejich režii.