„Přátelé, především pak, děti, tohle jsou Krampus čerti!“ Po tomto zvolání se v Olšanech rozpoutalo čiré peklo. Na místní fotbalové hřiště v sobotu 9. prosince vtrhli hrůzostrašní čerti, kteří odnepaměti řádili v zapadlých alpských vesnicích. Z nich se rozšířili do širokého okolí a stále častěji děsí také lidi z hanáckých rovin.

Pekelná a ohnivá show s Krampusáky se v Olšanech u Prostějova konala již podruhé. I tentokrát na hřiště nalákala stovky diváků. Podívat se přišli nejen místní, ale i přespolní, kteří svými auty zaskládali okolí hrací plochy. Všichni společně se pak na hřišti postavili do špalíru za pásky, které střežili místní hasiči.

Když přišel jejich čas, vynořili se v chráněném koridoru Krampus čerti. Jejich odhadem dvacetičlenná skupina do Olšan nedorazila z rakouských Alp, ale z českých Krkonoš. Při pohledu na precizně provedené masky vystupující ze tmy panoval u diváků zpočátku zřetelný respekt, po nějakém čase se však ukázalo, že když na to přijde, tak si člověk zvykne i na to peklo. Neplatilo to však úplně pro všechny. „Ti čerti byli hrozně škaredí a chlupatí. Už je nikdy nechci vidět!“ dával hodně nahlas průchod svému roztrpčení zhruba čtyřletý klučina, který po pár minutách z hřiště kvapně odcházel. „No, já se nedivím, že ses bál, vždyť jsem ti říkala, že to pro tebe ještě nebude,“ měla pro něj pochopení jeho maminka, k níž se tiskl.

Kdo by měl chuť vidět Krampusáky na vlastní oči přímo v Prostějově, ten bude mít příležitost následující pátek 15. prosince, kdy budou od 18:00 hodin „peklit“ u OC Zlatá brána.