Toto nikdo nečekal. Přestože prostějovský rodák, velmi oblíbený a uznávaný herec a dabér Ladislav Županič oslavil v létě tohoto roku už osmdesátku svého věku, působil neustále velmi vitálním dojmem. Ještě letos v září si v obřadní síni prostějovské radnice převzal s úsměvem prestižní Cenu města Prostějova za rok 2022. Populární „Laďa“ minulý týden bohužel nečekaně odešel do hereckého nebe. Pro Večerník na něj zavzpomínaly některé prostějovské osobnosti.

 

Smrt oblíbeného herce během uplynulého víkendu potvrdila jeho rodina i kolegové. Zdroje se ale rozcházejí v příčinách úmrtí Ladislava Županiče, podle všeho ale zemřel v nemocnici na náhlý infarkt.

Ladislav Županič ztvárnil desítky rolí, nejen Prostějované si jej ovšem nejvíce pamatují z Troškových pohádek o Princezně ze mlejna nebo Kameňáků. A jak se Večerník dozvěděl, letos měl Županič namluvit komentář k silvestrovskému videomappingu... „Byl to velký český herec, dabér, emeritní ředitel Hudebního divadla v Karlíně a především celoživotní fanda Prostějova, svého rodného města. Ještě v září jsem mu mohl předat Cenu města Prostějova a vyslechnout jeho vzpomínky na mládí ‚u nás‘. Ztratili jsme velkého a moudrého muže. Moje myšlenky jsou nyní s jeho rodinou,“ uvedl pro Večerník primátor Prostějova František Jura.

Na Prostějovsku se Ladislav Županič zapojil rovněž do politiky. „Ladislava Županiče jsem velmi dobře poznal během předvolební kampaně v roce 2012. Tehdy jsme jej díky jeho kontaktům s mojí ženou a jako prostějovského rodáka oslovili, zda by na Prostějovsku kandidoval za ODS do Senátu. Laďa neváhal a zvedl prapor, přestože se tehdy ODS a pravici jako celku moc nedařilo. Objeli jsme tehdy spolu skoro všechny obce na Prostějovsku a Kojetínsku. Laďa byl všude za hvězdu a já si po cestách vyslechl velkou spoustu zajímavých historek z jeho mládí v Prostějově i z jeho dlouhé a úspěšné umělecké kariéry. Ladislav Županič se tehdy senátorem nestal, ale moc rád na tu dobu vzpomínám. I potom jsem s ním byl ve spojení, protože jej politika stále hodně zajímala. Laďa mi občas napsal nebo zavolal, když viděl nějaké mé vystoupení v televizi,“ řekl Večerníku Petr Sokol, politolog, vysokoškolský učitel a předseda oblastního sdružení ODS v Prostějově. Jeho manželka, současná první náměstkyně primátora Prostějova Milada Sokolová se s Ladislavem Županičem znala ještě o rok déle. „S Laďou jsem se blíže seznámila v roce 2011, kdy jsme jej pozvali do poroty druhého ročníku Miss prostějovských středních škol, který pořádal Okrašlovací spolek města Prostějova. Nejen na televizní obrazovce a na divadelních prknech, ale i při tomto večeru byl velmi vtipný, pozorný a báječný společník. Občas jsme si zatelefonovali a bylo skvělé se s ním opět osobně vidět při předávání Cen města Prostějova. Jeho ohlédnutí za léty prožitými v Prostějově bylo velmi emotivní,“ zavzpomínala Milada Sokolová, která exkluzivně Večerníku prozradila, že Prostějov měl s Ladislavem Županičem ještě své další plány! „Je to jen pár týdnů, kdy jsme se společně s Laďou domlouvali na ‚namluvení‘ silvestrovského videomappingu spojeného s třiceti lety vývoje Prostějova v samostatné České republice! Dnes již bohužel víme, že se to nepodaří. Skon prostějovského rodáka, úžasného člověka, skvělého herce a dabéra je krátce po sobě další smutnou událostí, která se mě hluboce dotýká,“ uzavřela toto smutné téma.

Slavný prostějovský rodák Ladislav Županič tak odešel v osmdesáti letech do hereckého nebe, kde se potká s další známou rodačkou z Prostějova Milenou Dvorskou.