To, že se příslušníci Policie České republiky z Územního odboru Prostějov účastní Mikulášského darování krve, se stalo již tradicí. Tentokrát v úterý 5. prosince v prostějovské Nemocnici Agel darovali společně přes jedenáct litrů krve. Hned o den později se téměř třicet policistů registrovalo do centrálního registru kostní dřeně.

Impulzem této akce byl hlavně příběh, který se dotkl i našich policistů. „A to příběh Matýska, jenž nyní bojuje s časem, stále čeká na svého hrdinu, který mu může dát šanci žít,“ zdůraznila Zuzana Slabá z oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství Policie ČR v Olomouci.

Policisté tuto akci pojali v rámci „policejního Ježíška" Územního odboru Prostějov, který se konal už v minulém roce. „To se policisté napříč celým prostějovským okresem složili a nakoupili dárky do dětského domova v Prostějově. Tehdy se vybralo přes 14 000 korun. Letos se rozhodli jinak, a to proto, abychom si všichni připomněli, že jakýkoli hmotný dárek nikdy nepředčí život nebo zdraví člověka,“ připomněla Zuzana Slabá.

U darování kostní dřeně panuje stále spousta dezinformací. Například si mnoho lidí říká, že si tuto pomoc raději nechá pro své děti. Bohužel rodiče nemohou darovat svým dětem a ani naopak. Nebo také to, že se kostní dřeň odebírá operativně a že je to bolestivé. Dnes už se odebírá i separačně. Přirovná se to k odběru plazmy.

Registrace neznamená, že se člověk automaticky stane dárcem. Nemusí darovat nikdy, to je také nejčastější. Stane se ale nadějí pro tisíce nemocných. A ten pocit, že je někdo pro někoho nadějí, za registraci určitě stojí.

A kdo ví, třeba se tímto krokem pro někoho Vánoce stanou tím nejhezčím. „Závěrem za celý Územní odbor Prostějov chci všem občanům popřát klidné svátky a do nového roku hlavně pevné zdraví a spokojenost,“ posílá vzkaz i všem čtenářům PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku mluvčí krajské policie Zuzana Slabá.