I tady už to mají za sebou. První adventní neděli se lidé z Konice sešli na zdejším náměstí, aby rozsvítili vánoční strom. Ten s sebou nese pozoruhodný příběh rodiny Matějovicových z Nové Dědiny. Právě podle nich strom dostal jméno Matěj.

 

Rozsvícení vánočního stromu v Konici bylo spojeno i se zapálením svíčky na adventním věnci či zahájením výstavy na zámku pojmenované Vánoce s hanáckou ambasádou řemesel. Přímo pod stromečkem vystoupila kapela Old dogs hrající tzv. jižanský rock a blues. Vánoční strom Matěj tentokrát na konické náměstí doputoval z nedaleké Nové Dědiny. „Naše celá rodina miluje les a jehličnany. Když se nám narodil syn, tak jsme u našeho domu zasadili stříbrný smrček. Aby mu nebylo smutno, tak o několik let později jsme vedle něj vysadili i jedličku a později ještě jedli korejskou. Léta běžela, stromky rostly a staly se součástí našeho života. Došlo ale k tomu, že jedlička, která byla k domu nejblíže, mohla ohrožovat střechu a její kořeny začaly zvedat základy. Proto jsme se rozhodli, že ji nabídneme městu Konice jako vánoční stromeček. Byli jsme potěšeni, že se stromeček líbil,“ svěřili se společně členové rodiny Matějovicových.

Všichni zainteresovaní rodině za krásný dárek poděkovali. „Matěj je krásný. A hudba pod ním byla také výborná,“ zhodnotila nedělní akci i modře zářící strom Lucie Frgálová. Už nadcházející sobotu 16. prosince se pod ním budou konat vánoční trhy, nad nimiž od 17:30 zazáří oblíbený ohňostroj.