Vánoce jsou o tradicích a ty se mají dodržovat. V pravé poledne se v neděli 24. prosince opět sejdou u plumlovské přehrady otužilci, aby nazdobili vánoční stromeček a společně se stovkami diváků si popřáli pohodový Štědrý den. Letošní čtyřicátý ročník veleoblíbené akce nabídne jednu velkou novinku. Před rokem se do ledové vody ponořilo 106 lidí, sledovaly je stovky diváků

 

Otužilci u přehrady se se stovkami fandů potkávají už čtyřicet let! Nejčastěji se scházeli u výpusti nádrže, loni se však přesunuli na pláž U Lázničků. Letos se místo opět změní. „Tentokrát akce proběhne na pláži U Vrbiček. Pro nás i pro diváky tam bude nejlepší zázemí,“ vysvětlila Gabriela Ježková z pořádajícího oddílu DZP Haná, jehož členové si změnu místa odhlasovali na společné schůzi.

Otužilci se pro letošek rozhodli dát akci tu pravou vánoční atmosféru. „Proto budeme rádi, pokud si všichni, kteří se dostaví, vezmou s sebou zvoneček či cokoliv, co cinká,“ dodala Ježková.  

Otužování se v posledních letech mezi lidmi těší stále vzrůstající oblibě. Všichni, kteří jej vyzkoušeli, si pochvalují zvýšení odolnosti nejen vůči nemocem, ale i psychickému stresu. Jejich zkušenosti bezprostředně po výstupu z ledové vody svědčí také o výrazném zlepšení nálady. I počty otužilců u plumlovské přehrady se tak každoročně zvyšovaly, loni jejich počet poprvé překonal magickou 100. Do ledové vody se jich ponořilo rekordních 106. Zda se na to podaří navázat i letos, se teprve uvidí.

Není bez zajímavosti, že začátkem letošního prosince byl překonaný český otužilecký rekord. Na akci organizovanou držitelem Guinnessova rekordu v plavání pod ledem Davidem Venclem dorazilo neuvěřitelných 826 lidí.