Toto je sváteční jistota. Pokud chcete potkat staré známé, které jste neviděli celý rok, pak musíte do Konice na Vánoční trhy. Tisíce lidí na zdejší náměstí táhne punč, vánoční stánky, řada hudebních vystoupení a letos také musher se svým psím spřežením a sedmimetrové nafukovací iglů. Hlavním tahákem však byl již tradičně ohňostroj, který vytváří společnost Flame in Stars. Jeho světlice uplynulou sobotu 16. prosince vybuchovaly do rytmu hudby z filmů Gladiátor a Král Artuš. A i po osmadvacáté to byla parádní podívaná.

O dopolední program se na konickém náměstí pod vánočním stromem Matějem postarala místní ZUŠ spolu s country kapelou Poslední kovboj. Děti se svým psím spřežením vozil musher Pavel Lněnička. Od půl třetí to pak rozbalil PRYOR Rock a po něm přišla na řadu Bára Basiková, kterou tentokrát doprovodila originální skupina Blue cimbál. Jak již název napovídá, rytmus v ní kromě basové kytary a bicích udával zejména velký a veskrze modrý cimbál. Zazněly nejznámější písně Báry Basikové, v samém závěru vystoupení nechyběla ani skladba Souměrná či jako přídavek latinsky zpívaná Veni Domine. „Je to neuvěřitelné, že se tady scházíme již po osmadvacáté. Když jsem tuto akci začínal moderovat, bylo mi čtrnáct let,“ svěřil se z pódia moderátor Petr Polák, který se při této příležitosti opět setkal nejen se svým tatínkem stojícím za přípravou ohňostroje, ale také se svou bývalou manželkou. S o šestnáct let starší Bárou Basikovou totiž několik let tvořili pár, společně mají také syna Teodora.

Na zcela zaplněné konické náměstí se sjeli lidé ze širokého okolí, čemuž také odpovídala složitá dopravní situace ve městě. To se už nějaký čas může těšit alespoň z toho, že se letos podařilo dokončit náročnou rekonstrukci silnice v ulici Zádvoří vedoucí ve směru na Vyšehrad a dále na Prostějov či Olomouc. Právě z hanácké metropole do Konice dorazil i hejtman Olomouckého kraje. „Dnes jsem tady hlavně jako tleskač. Nikoliv ovšem coby Jan Tleskač z Rychlých šípů, ale Báře Basikové i ostatním jsem dnes musel tleskat za dva. Kromě sebe i za vašeho starostu, který si zlomil ruku. A jak už víme z filmu, jedna ruka prostě netleská,“ pobavil Josef Suchánek.

Konický starosta pak prozradil i důvod svého zranění. „Bylo to z vlastní blbosti. Postavil jsem si žebřík na náledí,“ upřesnil Michal Obrusník, který všem popřál klidné vánoční svátky, během nichž mohou lidé načerpat dostatek energie do příštích dní.

Pak už přišel na řadu očekávaný ohňostroj, který i tentokrát zakončil uznalý potlesk zaplněného náměstí. „Na ohňostroj jezdíme i s rodinou každý rok z Prostějova. Jsem rád, že se tato vánoční tradice dodržuje, i když jsem celkem zvědavý i na letošní silvestrovské promítání na našem náměstí. Sice to bude takové zvláštní, ale alespoň se to obejde bez hluku,“ svěřil se Milan Hájek.

Tímto to ovšem neskončilo! Následně se na scéně představila konická rodačka Gabriela V. G. se svojí kapelou a lidé také mohli zkusit štěstí ve vánoční tombole. I po skončení jednodenních Vánočních trhů se v Konici stále můžete vydat na stezku za betlémy či až do 5. ledna zajít do zdejšího zámku na pěknou výstavu nazvanou Vánoce s Hanáckou ambasádou řemesel.