Domácí zabijačky u nás dříve patřily právě k adventu mnohem více než nakupování dárků. Díky mrazu se maso z právě zabitého prasete nekazilo a nesedaly na něj mouchy. Přestože se podoba našich Vánoc změnila, na zabijačkových pochoutkách si lidé stále rádi pochutnají i dnes. Svědčilo o tom Zabijačkové dopoledne, které se konalo uplynulou sobotu 12. prosince v prostoru za nákupním střediskem v Plumlově.

 

„Podívejte, kotle jsou prázdné, prodalo se skoro všechno,“ hlásil v závěru akce místní řeznický mistr a organizátor akce Ivan Mirga. O zabijačkové pochoutky byl během dopoledne velký zájem, lidé si domů odnášeli například ovar, polévky, jitrnice, jelita, škvarky či tlačenku. Někteří si na čerstvém jídle pochutnávali u připravených stolů. K atmosféře přispělo také hudební vystoupení otce a syna Doleželových společně s Janem Hansem Jiříčkem. Součástí akce byla také soutěž o nejlepší slivovici. „Tady už je to trošku horší, sešlo se nám jen 17 vzorků, v létě bylo málo ovoce a nikomu se moc nechce pálit,“ zhodnotil Ivan Mirga, který navzdory tomu společně s Tomášem Somrem letos vypálil 60 litrů slivovice.

Na vítězství mu to však nestačilo, jeho slivovice nakonec brala bronz. Vítězství putovalo do nedalekých Lešan. „Švestky jsem trhal za humny na zahradě a vypálil je v Mostkovicích,“ svěřil se Miroslav Smeták, jemuž se podařilo navázat na předloňské vítězství. Před rokem pak byl druhý.

Asi poslední letošní zajímavou akcí bude Předsilvestrovský výšlap na Chlum. Jeho 18. ročník se uskuteční v sobotu 30. prosince se startem v 9.30 hodin od sochy lva na náměstí.