Žáci 7. ročníku ze Základní školy T. G. Masaryka v Brodku u Konice se rozhodli, že vám odešlou krátké literární práce, které psali v hodině českého jazyka na téma Živý kapr na talíři a Jak nám v troubě promluvilo vánoční cukroví. Nejsou to dílka svým obsahem a rozsahem jedinečná, ale vážím si na nich chuti a spontánnosti, s nimiž vznikala. Třeba se vám některá práce bude hodit jako příspěvek do vánoční přílohy PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku.

Dovolte mi, abych vám jménem svým i jménem žáků 7. ročníku ZŠ v Brodku u Konice popřála pohodové svátky a šťastný nový rok 2024.

 

Jak nám v troubě

promluvilo vánoční cukroví

Jednou na Vánoce se stala podivná věc. Tak ale od začátku. Bylo čtrnáct dní do Vánoc a já jsem začala přemlouvat maminku, abychom upekly vánoční cukroví.

Jednoho dne jsem přišla ze školy a maminka povídala, ať jí jdu pomoct péct. Udělaly jsme těsta a druhý den jsme začaly. Bohužel nám přestala fungovat elektrika. Nešla celý den. „Ale na potřetí se to snad povede“, řekla maminka. Po patnácti minutách jsme vytvarované těsto vytáhly a najednou jsme uslyšely divné zvuky. Znělo to, jako by někdo říkal: „Ještě jsme měly chvíli zůstat v troubě.“