Konečně! Zatímco první miminko roku 2024 se v prostějovské porodnici narodilo už v úvodní den 1. ledna, a byla jím Violka z Čelechovic na Hané, na prvního občánka nebo občanku města Prostějova se čekalo letos rekordně dlouho. Teprve až v pondělí 8. ledna pozdě večer přišel na svět Jakub Polišenský. Od narození se má čile k světu a o dva dny později přijal společně se šťastnou maminkou gratulace a dary od primátora statutárního města Prostějova Františka Jury.

 

Večerník obdržel o této šťastné novince zprávu hned v úterý ráno. „První Prostějovánek roku 2024 se narodil v pondělí 8. ledna ve 22.35 hodin. Je to chlapeček Jakub a doma ho už čeká skoro dvouletá sestřička. Jakoubek při narození vážil 3,70 kilogramu a měřil 51 centimetrů,“ oznámila Večerníku Gabriela Lefenda, tisková mluvčí společnosti Agel provozující Nemocnici Prostějov.

Ve středu ráno, v hlubokém utajení, přijel do porodnice primátor Prostějova František Jura, aby šťastné mamince předal kytici i finanční dar. „Letos jsme na prvního občánka města čekali opravdu dlouho. Co mám informace od lékařů a sestřiček, tak malého Jakoubka maminka pár dní přenášela,“ usmíval se ve středu ráno František Jura, první muž Prostějova. Ten zachoval tradici a prvního Prostějovánka osobně přišel přivítat na tento svět. „Tato tradice je velice příjemná. Popřál jsem mamince i Jakoubkovi, aby se jim v životě dařilo a hlavně aby byli oba zdraví. Strávili jsme spolu několik velice příjemných minut, paní Polišenské jsem předal kytici a pro Jakoubka dar města Prostějova v podobě deseti tisíc korun,“ prozradil Večerníku primátor František Jura.

Večerník měl ve středu ráno možnost krátce pohovořit také s maminkou prvního Prostějovánka roku 2024. „Že bychom byli první, to jsme vůbec nečekali. Mám z toho ale velkou radost. Zvláštní oslava ale doma zřejmě nebude. Nicméně velmi mile mě překvapila návštěva pana primátora, vážím si toho,“ sdělila Večerníku Nikol Polišenská.