Jestli něco u drtivé většiny dnešních dětí upadá více než fyzická kondice, pak je to jejich manuální zručnost. Zatímco v minulosti skládal modely z ABC či lepil a barvil letadélka z krabice snad každý kluk, dnes většina z nich dává přednost šmudlání displejů svých mobilů. Nadchnout se pro nádherné modely letadel a třeba i změnit způsob trávení svého volného času mohly děti i díky výstavě leteckých modelů, která se ve druhé polovině ledna konala v prostorách Kulturního klubu Duha.

 

 Na výstavě bylo k vidění velké množství nádherných a plně funkčních modelů letadel. Doplňovalo je také několik lodí a jeden terénní automobil. Kdo vešel do sálu, nevěděl, kam se dříve podívat. Pozornost poutal mimo jiné monumentální americký bojový transportér Lockheed C-130 Hercules, nádherný Fieseler Storch, jenž si získal přezdívku Čáp, ale i mnoho dalších úžasných modelů. Pro vystavující členy prostějovského Svazu modelářů to byla velká premiéra. „Letadla si staví každý sám, a to buď ze stavebnice, podle plánů, ale i dle vlastních nápadů,“ přiblížil Libor Škobrtal, předseda LMK Prostějov, který je součástí Svazu modelářů ČR.

Členové klubu se pravidelně schází na letišti ve Stichovicích, kde mají své zázemí. Tam létají se svými modely a pořádají soutěž Pevná výška, na niž se sjíždějí letečtí modeláři z celé ČR.

Aktuálně má klub celkem 38 členů včetně mladých. „Uvítáme kohokoliv, kdo bude mít chuť se k nám připojit. Kromě zábavy a pocitu z dobře odvedené práce mohu potvrdit, že podobný koníček se hodí do života. Pravdou totiž je, že manuální zručnost upadá, a to, co dříve zvládali devítiletí kluci, dnes často nejsou schopni udělat ani ti osmnáctiletí,“ uzavřel Libor Škobrtal s tím, že z pořádání výstav v Duze by do budoucna mohla vzniknout nová tradice.