Tak toto bude velká událost! Začátkem letních prázdnin vyjede z prostějovského nádraží vlak, do něhož nastoupí zhruba pět set sokolů z celého regionu. Mělo by jít o vůbec nejvyšší účast v porevoluční historii Sokola. Společně pojedou na XVII.všesokolský slet do Prahy. Ještě předtím se však sokolové v sobotu 27. ledna sešli na plese Sokolské župy Prostějovské v přemyslovické sokolovně.

 

Už přes dvacet let pořádají sokolové z celého Prostějovska svůj „Župní ples“. Pokaždé si k tomu vyberou jinou obec. Loni se sešli v Čelechovicích na Hané, letos padla volba na Přemyslovice. „Zdejší Sokol velmi dobře vede starosta Milan Smékal. Přemyslovice patří tradičně k jedněm z našich nejúspěšnějších jednot se spoustou aktivních členů. Sdružují zde nejen fotbalisty, ale vedou také řadu oddílů, které jinde obvykle nejsou. Patří k nim například kuželkáři, šachisté či oddíl bojových umění,“ zdůraznil starosta Sokolské župy Prostějovské Svatopluk Tesárek.

Prostějovští sokolové v průběhu uplynulého roku zaznamenali celou řadu úspěchů. Tím zřejmě nejviditelnějším byla fantastická účast na Sokolském běhu republiky, kdy 565 aktivních běžců znamenalo nejvyšší účast v rámci všech podobných akcí konaných po celé ČR. Prostějovu se tak díky enormnímu nasazení organizátorů v tomto ohledu podařilo „předběhnout“ i dosud dominantní Prahu.

Ale nejen to. Hlavní událostí pro všechny členy hnutí spojující ideál krásy tělesné i duševní bude po šesti letech opět všesokolský slet. Ten se bude konat začátkem července v pražském Edenu. Z Prostějovska by se na něj speciálním vlakem mělo vypravit rekordních pět set dospělých cvičenců, což je nejvíce v obnovené porevoluční historii Sokola. V Praze pak stráví celý týden. Ochutnávku z příprav diváci ocenili i přímo na plese, na němž vystoupily dorostenky a ženy se dvěma choreografiemi. „Ženy jsou v přípravách svědomitější, a tak jsou oproti mužům značně napřed. Ti, kdyby tady vystoupili, tak by to byla groteska,“ srovnal s úsměvem Tesárek, který však věří, že do sletu se vše podaří „vyladit“.

Nejbližší akcí, jež hanácké sokoly v souvislosti se sletem čeká, bude uvedení Tylovy Lucerny v Městském divadle v Prostějově. Už v první polovině května tak u nás bude k vidění inscenace, která v podání ochotnického, nicméně velmi kvalitního souboru bude uvedena během zahájení všesokolského sletu v pražském Národním divadle. „V polovině června se pak těšíme do Přerova, kde vystoupí nejen naši muži a ženy, ale také děti. Celkem by nás tam tak mělo z Prostějovska přijet dokonce přes sedm set,“ uzavřel Svatopluk Tesárek.