Nedávno proběhlo třetí předání speciálních rukávků na PICC katetr Dobrovolnickému centru Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL). Dosud bylo učitelkami ateliéru designu oděvu již ušito a předáno okolo tří set elastických rukávků různých barev a velikostí.

Rukávky slouží k překrytí PICC katetru, tedy žilního vstupu, který zdravotníci využívají při nitrožilní léčbě, a to například při podávání léků, výživy či krve a krevních derivátů. K překrytí katetru se nejčastěji používá elastický pruban, který lze běžně zakoupit v lékárně. Bohužel má podle slov pracovníků nemocnice značné nedostatky: třepí se, táhne, roli hraje i malá dostupnost potřebných velikostí, což je nekomfortní a neestetické. Překrytí katetru rukávkem usnadňuje péči zdravotníkům a život dospělým i dětským pacientům.

„Koordinátorka dobrovolníků FNOL Marija Aleksićová nás s nápadem vyrábět tyto potřebné návleky oslovila již na jaře 2023. Možnost spolupráce nás nadchla, bohužel jsme nedisponovali vhodným materiálem. Dobrovolnici Evě Gürbüz se podařilo získat materiál z olomoucké firmy Draps. Díky těmto kvalitním materiálům mohou vznikat tolik potřebné rukávky,“ přiblížila Dana Šramatá, vedoucí ateliéru designu oděvu, která zároveň poděkovala všem svým kolegyním, které se ve volném čase věnují této dobrovolnické činnosti. „Vlastní výrobě předcházelo testování různé technologie hotovení rukávků s využitím speciálních šicích strojů na pleteniny, kterými je naše modelová a šicí dílna vybavena,“ dodala Šramatá s tím, že práce na rukávcích budou i nadále pokračovat.