Do zvířecího nebe se v zoo na Svatém Kopečku v minulých dnech ve věku jednadvaceti let odebral mravenečník Sylvin. Zakladatele chovu mravenečníků na Hané kvůli špatnému stavu souvisejícímu se stářím ošetřovatelé uspali milosrdnou injekcí.

„Pomalu přestal přijímat potravu, celý den převážně spal. Pakliže se pohyboval, tak velmi vratce. Později nechtěl vstávat už vůbec, proto jsme přistoupili k eutanázii,“ řekla s povzdechem ošetřovatelka Hana Dostálová, která se o Sylvina dvacet let starala.

 

První svého druhu

Sylvin byl historicky první mravenečník, který se kdy na Hané objevil. Zoo na Svatém Kopečku ho získala na počátku roku 2004 z francouzské Guyany. Tehdy přicestoval ještě s jedním samcem a chovatelé původně mysleli, že je Sylvin samička. Proto dostal jméno Sylva, jeho kamarád jméno Mirek.

Jméno zůstalo, jen se pochlapilo

Když ošetřovatelé zjistili, že nejde o pár, ale o dva samce, bylo rozhodnutu, že zůstat může jen jeden. Výběr padl na Sylvina, Mirek odcestoval do zoo v Dortmundu. „Protože už byl na jméno Sylva zvyklý, tak jsme ho jen trochu pomužštili,“ vysvětlila ošetřovatelka Dostálová, jak přišel Sylvin k neobvyklému jménu.

Sedm potomků

V roce 2008 se Sylvin dočkal nevěsty. Na Hanou ze Stuttgartu přicestovala sotva roční mravenečnice Pia. Hned jak dospěla, postarala se v roce 2011 se Sylvinem o chovatelský zázrak. Jako první v Evropě přivedli na svět mládě. Porod tehdy proběhl za slunečného letního dne přímo před zraky návštěvníků zoo. O zázrak zrození se potom pár Sylvin a Pia postarali ještě šestkrát.

Pia dožije v klidu

Vdovu po Sylvinovi nechají nyní ošetřovatelé ve svatokopecké zoo v klidu dožít. „Jako zasloužilá matka má nárok na klidné a pokojné stáří,“ konstatovala ošetřovatelka Dostálová. Později pořídí zoo nový chovný pár.

Sylvin se vrátí

Se Sylvinem se v budoucnu budou návštěvníci zoo setkávat znovu. Na Svatý Kopeček se vrátí jeho kostra, která bude vystavena a bude sloužit jako didaktický exponát. (ofr)