Sešlo se to všechno úplně geniálně! Naprosto bezchybná organizace, spousta lidí i nádherných stánků s nejrozmanitějším jídlem nebo zbožím, hlavně však překrásné počasí, které si vůbec nezadalo s jarem. A to přesto, že se psal 10. únor...

Masopust v Prostějově přilákal v sobotu na náměstí T. G. Masaryka stovky lidí nejen z města, ale i ze širokého okolí. O zábavu se staraly desítky nejroztodivnějších masek, středověcí herci, kejklíři, cikánské vědmy a tanečnice a v čele toho všeho stál řezník Krkovička a jeho pomocníci. „Masopustní veselici považuji za zahájenou,“ odstartoval bohatě navštívenou akci primátor Prostějova František Jura těsně po desáté hodině dopolední.

Pár desítek minut před slavnostním zahájením akce s názvem Masopust v Prostějově už oblíbený a našincům notoricky známý řezník Krkovička dokončoval poslední přípravy. „S naší hereckou společností sem jezdíme už spoustu let, takže se tady už pomalu cítíme jako doma. A vždycky se moc těšíme. Z prostějovského masopustu se stala překrásná tradice, na kterou toto město může být pyšné. Je to jeden z nejkrásnějších masopustů v republice,“ řekl Večerníku Jaroslav Nitka, který každoročně u této příležitosti vystupuje v roli řezníka Krkovičky. A byl to právě on, kdo i v sobotu společně se všemi pomocníky řídil celou masopustní zabijačku včetně vaření prdelačky. „Je pravda, že sto kuchařek – sto receptů na tmavou zabijačkovou polévku! Já nabízím tradiční recept našich předků. Důležitou podstatou je základ, což je silný voňavý vývar, který ovšem předem v žádném případě nekořeníme. Teprve poté, co se zavaří v polévce krev s kroupami a troškou jelítkového i jitrničkového prejtu, se přidá česnek, pepř, sůl a majoránka. Vznikne lahodná krémová prdelačka, kterou ostatně můžete na závěr masopustu přijít ochutnat i vy,“ sbíhaly se sliny i Večerníku po slovech řezníka Krkovičky.

Masopust v Prostějově slavnostně otevřel krátce po desáté hodině dopolední primátor František Jura, na zahájení byli přítomni i jeho náměstci a náměstkyně Milada Sokolová, Marcela Župková, Jiří Rozehnal a Miloš Sklenka. „Je to v Prostějově již tradiční akce a já bych chtěl poděkovat všem, kteří letošní masopustní veselici připravili a zorganizovali. A samozřejmě i těm, kteří se budou starat o naši dobrou náladu. Je tady připravena spousta atrakcí, které podle mého názoru zaujmou všechny generace,“ byl přesvědčen první muž Prostějova František Jura, kterého se Večerník zeptal, jaký on má vztah k zabijačce a pochoutkám z čuníka. „Já mám ze zabijačky rád úplně všechno, a jak jste sám poznamenal, je to na mně vidět... Ale tu vaši poznámku diskrétně přecházím,“ smál se primátor Jura, který ovšem během sobotního masopustu neodolal a mnohé pochoutky ochutnal. „Pocházím z vesnice a jako kluk si pamatuji, že prase jsme zabíjeli tradičně. Mám na to velmi dobré vzpomínky. A opravdu jím úplně všechno a rád,“ uzavřel toto téma František Jura.

Masopust v Prostějově včetně stylového jarmarku přilákal během šesti hodin stovky lidí, kteří v nádherném počasí strávili příjemné okamžiky v samém centru města. K dobré náladě přispěl i masopustní průvod masek, vystoupení kapely, herců a komediantů. Krásný den ukončilo rozlévání zabijačkové polévky za pouhou jednu korunu. „Jo, jo, prdelačku máte za kačku, ale protože jste schválili Green Deal, tak k tomu si musíte koupit misku z umělé hmoty za 19 korun,“ zpražil trošku lidi ve frontě řezník Krkovička.