Mateřské centrum Cipísek patří k našemu městu už neuvěřitelných 25 let. Jeho zakladatelkou je Jitka Zapletalová. V roce 1998, kdy byla na mateřské dovolené, ji zaujala v televizi reportáž o vznikajícím mateřském centru v Praze. Opsala si telefonní číslo z reportáže a šla do telefonní budky zavolat a zjistit informace. Myšlenka setkávání maminek s dětmi ji tak oslovila, že se jí podařilo nadchnout další maminky, společně založit občanské sdružení a v únoru 1999 otevřít Mateřské centrum Cipísek v Prostějově. A to pod jejím vedením funguje už čtvrt století!

 

 

„V té době se v Prostějově jen cvičilo s dětmi v sokolovně a plavat jezdily maminky s dětmi do Olomouce,“ vzpomíná Jitka Zapletalová. Dnes centrum nabízí pravidelné programy pro rodiče s dětmi od tří měsíců do šesti let, rodičovské besedy a semináře o výchově a komunikaci s dětmi, individuální poradenství, besedy pro maminky s miminky, dramaticko-výtvarný kroužek pro předškoláky, letní příměstské programy, jednorázové akce pro celou rodinu a hlavně bezpečné zázemí a možnost setkávání se s ostatními rodinami s dětmi. „A i když je nabídka aktivit pro rodiny s malými dětmi pestrá, v Cipísku je stále plno. A my jsme za to moc rády, že se rodiče s dětmi chtějí stále setkávat ‚naživo‘, sdílet svoje rodičovské radosti i starosti a zapojovat se aktivně do všech nabízených programů,“ usmívá se Jitka Zapletalová.

Její slova potvrdila i jedna z přítomných maminek: „Chodila jsem sem s dcerou, teď ji, po pěti letech, vystřídal syn. On našel nové kamarády a já opět báječnou partu, ve které není nouze o rady i legraci. Moc jim všem gratuluji za skvělou práci a držím pěsti, ať v ní ve stejném duchu pokrčují ještě spoustu let.“

Oslava letošních narozenin MC Cipísek probíhala celý týden v MC ve všech pravidelných programech v karnevalovém duchu. Zakončena byla velkou narozeninovou party pro rodiče s dětmi v maškarních kostýmech v přednáškovém sále Národního domu. Tam přišla Cipísku popřát i 1. náměstkyně primátora Milada Sokolová, která dodala i stylový cipískovský dort: „Je krásné, že přízeň k tomuto zařízení se dědí. Děti, které do Cipíska chodily v době jeho začátků, ho nyní navštěvují se svými vlastními ratolestmi.“ „Moc děkujeme všem dobrovolnicím a dobrovolníkům, kteří nám na letošním karnevale pomáhali a bez nichž by žádná akce takto neproběhla. My se tedy ve třech snažíme a možná to někdy zvenku vypadá, že si u Cipíska vlastně pořád hrajeme. Ale ta neviditelná práce a spolupráce je základ pro ten hravý průběh. Takže všem spolupracovnicím, dobrovolnicím a dobrovolníkům, kteří za ty roky prošli naším centrem, obrovské díky. Samozřejmě i všem, kteří nás podporovali a podporují finančně. A díky ještě jednou i všem, kteří nám pomáhali, aby ta letošní narozeninová oslava proběhla zvesela,“ doplnila místopředsedkyně Markéta Skládalová.

„Mateřským centrem Cipísek prošlo za ty roky mnoho rodin s dětmi a vznikla zde spousta dlouholetých přátelství,“ dodala na závěr předsedkyně MC Cipísek Jitka Zapletalová.  

Informace o všech aktivitách MC Cipísek najdou zájemci na www.mcprostejov.cz nebo www.facebook.com/cipisekprostejov a e-mailem: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..