Za výjimečné počty odběrů dostanou dárci krve dárkové karty a poukázky na transfúzní stanici Nemocnice Prostějov. Dárkové karty na filmová představení v kině a permanentky do Aquaparku Koupelky, koupaliště Vrahovice, do městských lázní a do sauny v hodnotě bezmála 154 tisíc korun věnovalo město Prostějov.

 

Předávání karet a permanentek je tak podle Marie Jouklové, hlavní sestry Nemocnice Prostějov, pro dárce jednodušší. „Nemusí si je chodit vyzvedávat na informační službu magistrátu, kde by navíc museli prokazovat totožnost a podobně,“ vysvětlila. Na radnici se ale přesto podívají, a to při slavnostním oceňování.

Jak vrchní sestra doplnila, s magistrátem se transfúzní oddělení nemocnice dohodlo i na další spolupráci. Jak  ve formě besed na školách v rámci Zdravého města Prostějova, tak při jednání s velkými firmami či propagací dárcovství na webu města a v Radničních listech. „Do výzvy k darování krve se pravidelně zapojují také zaměstnanci magistrátu,“ sdělila Večerníku náměstkyně primátora Marcela Župková. Jak dodala, i ona v mládí nejcennější tekutinu na světě darovala. „Dnes bych pomáhala ráda, bohužel z důvodu prodělané léčby již nejsem vhodným dárcem. To mě moc mrzí a o to více se snažím dárcovství propagovat a jakkoliv pomáhat,“ doplnila Marcela Župková.