Něco takového zámecký areál v Čechách pod Kosířem ještě nezažil. První dva červencové týdny se zámek i zdejší park promění v prostředí prvorepublikových Mariánských Lázní. Natáčet se zde bude hudební film Lázeňská sezóna. Z tohoto důvodu bude hned první dva dny zámek pro veřejnost uzavřen.

 

Nebude to rozhodně poprvé, co do Čech pod Kosířem dorazí filmaři. V sedmdesátých letech se na zámku natáčel životopisný film Paleta lásky s Petrem Kostkou v hlavní roli. Ve snímku vzniklého podle románu Františka Kožíka si mimo řady dalších tehdejších hvězd zahrála také mladičká Libuše Šafránková. Přede dvěma lety se zde natáčel rovněž podařený dokumentární film Démoni Josefa Mánesa, který kromě poutavého líčení života a tvorby známého malíře ze strany znalců, malířů a historiků obsahoval také několik hraných scén.

Nyní se filmaři na zámek opět vrátí. Zápletka hudebního filmu se však tentokrát nebude točit kolem osobnosti romantického malíře, ale bude zasazena do prostředí Mariánských Lázní v éře první republiky. „V zámeckém areálu se bude natáčet prvních čtrnáct dní v červenci. Bohužel po dva dny je nutno zámek úplně uzavřít z důvodu natáčení v jeho interiérech,“ uvedl kastelán zámku Martin Váňa. Před kamery by se měli postavit přední brněnští a olomoučtí herci. „Filmaři však aktuálně shánějí i lidi do komparzu,“ dodal Martin Váňa.

Po svém dokončení by měl film být premiérově uveden v Olomouci. Hned poté zamíří do Čech pod Kosířem. „Už je domluveno, že jej budeme promítat v zámecké oranžerii,“ uzavřel Martin Váňa.