Jako jediní primáti nemají nikdy víc než jedno mládě. Zato ovšem také jako jediní rodí i dvakrát do roka. Řeč je o tamarínech skákavých neboli Kalimikách, jejichž chov se nyní snaží obnovit v naší krajské zoo na Svatém Kopečku.

„Naše zahrada chovala Kalimika od roku 1977. V minulém roce jsme se bohužel rozloučili jak se samcem, tak se samicí,“ konstatovala mluvčí zoo Iveta Gronská a dodala: „Oba se přitom dožili úctyhodného věku a samička byla s pětadvaceti lety dokonce evropskou, ne-li světovou rekordmankou.“

 

Sestavují nový pár

Nyní se na Kopečku snaží sestavit nový chovný pár. V minulých dnech už na Hanou přicestovala ze Slovinska mladinká samička, která se má stát novou matkou rodu. „Zhruba za měsíc by pak měl přicestovat mladý plodný samec, tentokrát ze Švýcarska,“ prozradila mluvčí Gronská.

Náročné množení

Přestože mohou zabřeznout dvakrát do roka a na chov nejsou Kalimika nijak nároční, do rozmnožování se jim paradoxně v zajetí moc nechce. „Za víc než dvacet let měl náš pár potomky jen třikrát,“ konstatovala Gronská.

Milovníci hub

Příčinou, proč se Kalimika v zajetí nechtějí moc často pářit, může být nedostatkem hub v jejich jídelníčku. Ve volné přírodě jsou totiž vyloženě houbovými závisláky. Ve volné přírodě tvoří houby, a to včetně halucinogenních, majoritní zdroj potravy, s čímž je v našich podmínkách zejména v zimním období problém. Chovatelé musí houby nahrazovat jinou stravou, jako je ovoce, hmyz a menší obratlovci.