Hanáci sobě! Tento podtitul by mohla nést veřejná sbírka, kterou první březnový den rozjela plumlovská radnice. Finance se budou vybírat na podporu rekonstrukce plumlovského zámku. Jako vůbec první přispěli účastníci tradičního Zámeckého plesu města Plumlova, který se konal uplynulou sobotu 2. března v Kulturním domě v Žárovicích. 

Zámecký ples města Plumlova se koná již dlouhou řadu let. Letos při této příležitosti bylo opravdu co slavit. Nejenže se výjimečná dominanta našeho regionu stala Národní kulturní památkou, zároveň bylo rozhodnuto o tom, že se v dohledné době rozběhne náročná i nákladná rekonstrukce její bohatě zdobené fasády, která svým rozsahem nemá ve více jak 300leté historii zámku obdoby.

10 plumlov ples1

„Podařilo se nám sehnat desítky milionů z dotací, ale ani to nebude stačit. Proto jsme se rozhodli vypsat veřejnou sbírku. Na zásadní rekonstrukci tak bude moci přispět každý, kdo má zámek rád, nebo jej k němu dokonce váže nějaké pouto,“ vysvětlila plumlovská starostka Gabriela Jančíková s tím, že na účet jako první poputuje právě veškerý výtěžek ze zámeckého plesu. Na něj kromě stávajícího kastelána zavítal i jeho předchůdce Robert Doleček. „My se známe dlouho, byl to právě on, díky němuž jsem se vůbec poprvé na zámek podíval. Tehdy jsem absolutně netušil, že s ním spojím podstatnou část svého života,“ svěřil se Pavel Zástěra.

Oběma kastelánům stejně jako všem účastníkům plesu do tance hrála kapela No Problem, o program se postarali také Hanáci z Národopisného souboru Mánes. Některé jeho členky roztáčely nádherně vyšívané sukně s takovým elánem, že to samé chodily činit ven, a to jen proto, aby se aspoň trošku zchladily. Zámeckým plesem sezóna v kulturáku v Žárovicích rozhodně nekončí. Už nadcházející sobotu 9. března se zde bude konat oblíbený Maškarní ples Plumlovských nadšenců s kapelou Tamdem. 

 

Jak přispět na zámek v Plumlově?  

Název účtu:

Zámek Plumlov – poklad Olomoucka, oprava pro budoucí generace

Číslo účtu:

131-2097450217/0100