Interaktivní výstavu modelů z LEGO kostek nabídlo o víkendu 2. a 3. března deset českých vystavovatelů z komunity vystavovatelů Kostky.org.  Uskutečnila se v tělocvičně ZŠ v Kollárově ulici a přilákala stovky malých i velkých milovníků kostek. K vidění byl mimo jiné Porubský oblouk (dominanta Ostravy-Poruby), ostravský hrad, rockový festival, velká LEGO zoo, kostel z Polanky nad Odrou, velké vesmírné základny a rakety a mnoho dalšího.

 

„Jsou to díla naše a milovníků Lega z celé republiky,“ vysvětlila za pořadatele Dominika Roudná. Z dílny jejího přítele pocházel třeba model rockového festivalu v Polance, který tvoří dva tisíce figurek. Na těch stavěl i další model zobrazující Star Wars. „Tyto figurky patří k nejdražším a také obtížně sehnatelným. Lego má totiž licenci pouze na určité počty, které může vyrobit,“ uvedla Dominika.

Mezi velmi zajímavé exponáty patřil také portrét Karla Gotta, který autor sestavil podle fotografie. Vycházel přitom z barev kostek, které Lego vyrábí. Sama Dominika představila svá menší dílka, která postavila podle vyšívaných polštářů. „Inspiraci nacházíme všude kolem sebe, někdo v historických budovách, jiný ve filmech či každodenním životě,“ konstatovala.

Vystavené exponáty cestují každý rok po světě, k vidění byly na výstavách ve Švédsku, Dánsku (LEGO WORLD), Polsku, Norsku. Jejich rozložení, převoz a instalace jsou hotovou alchymií. Vše je nutné řádně zdokumentovat, rozložit po panelech, uložit do krabic, převézt a znovu instalovat. „Instalace výstavy v Prostějově trvala přes deset hodin,“ potvrdila Dominika Roudná. „Moc jsme si to užili, děti jsou nadšené a nám s manželkou je jasné, co letos donese Ježíšek,“ smál se Pavel Smékal.

Mezi návštěvníky vzbudily velký zájem nejen originální stavby, ale i herní koutky, obrazové mozaiky, vesnice či dioramata z oblíbených filmových sérií.

Doprovodný program nabídl soutěže o věcné ceny. Návštěvníci si také  mohli koupit jednotlivé LEGO dílky, minifigurky a stavebnice.