„Kdo kyselicu jí a slivovicu pije, ani pantokem ho nezabije!“ I takové heslo si vyvěsili na zeď košírkárny ve Víceměřicích, kde se uplynulou sobotu 9. března konal další ročník tradiční soutěže Gořalka roku. Zda by slivovice pomohla i proti šílenci se sekerou, je možná otázkou, jisté je, že občerstvení na veskrze příjemné akci se tentokrát neslo v zabijačkovém stylu. Aby si degustátoři mohli lahodného alkoholu dopřávat náležitě dlouho, pojídali ke „štamprlím“ klobásky, ovar, škvarkovou pomazánku či prdelačku. 

 

Slivovice není jen tak něco. Je to nejen lék těla, ale v rozumném množství povznáší ducha a rozjařuje mysl. Nelze se proto divit, že nástup soutěžních vzorků ve Víceměřicích tradičně provází fanfáry z opery Libuše, které většina lidí má spojené s Pražským hradem a příchodem prezidenta.

Nejinak tomu bylo i letos. Do degustace se tak mohli všichni přítomní pustit až po důstojném příchodu kvarteta „Mexičanů“ nesoucích za doprovodu slavnostní hudby všechny vzorky. V soutěži pálenek Gořalka roku se tentokrát utkalo celkem 22 vzorků. Z toho bylo 8 vypáleno ze švestek, 5 z dalších peckovin a 9 z jádrovin. Velká konkurence se tentokrát sešla v klání likérů, kde příchozí mohli ochutnávat celkem 9 ovocných a 13 krémových lahůdek.

„Pálenek jsme už měli i víc, je to i tím, že loňská úroda ovoce byla velmi špatná, a tak se nám tu sešly hlavně archivní vzorky. Naopak nás příjemně překvapilo množství likérů, které se většinou míchají právě z různých starších pálenek,“ komentoval počty přihlášených Petr Buriánek z pořádajících zahrádkářů, kteří akci připravili ve spolupráci s místními hasiči a obcí.

Na akci v hojném počtu zavítali i přespolní. „Přijela jsem s manželem a vnukem, který právě dnes slaví své třiadvacáté narozeniny. Vzal s sebou i dva své kamarády, přičemž jeden z nich pochází z Moldávie. Ze začátku moc nevěděli, co od toho mají čekat, ale brzy se uvolnili a náramně si to tady užívají,“ prozradila Vlasta Ambrožová z Prostějova.

Zahrádkářům z Víceměřic se kromě Gořalky roku letos podařilo obnovit také tradici jejich jedinečné Zeliády, která nabízí koktejly chutí nejen nakládaného zelí, ale i okurek, čalamád a kompotů. „I nadále budeme pokračovat v pořádání zajetých akcí jako například v podzimní výstavě ovoce a zeleniny na zdejším obecním úřadě či účasti na červnovém Gulášvaru. V létě bychom rádi také uspořádali premiérový ročník Kvašák festu, doufejme tedy, že se to zadaří,“ nastínil další plány Petr Buriánek.