Podobnou akci široko daleko nenajdete! Pouze na Zeliádě můžete vyzkoušet pochoutky vyrobené z kvalitní domácí zeleniny a upravené dle těch nejlepších rodinných receptů. Oblíbená a veskrze jedinečná akce se po tříleté pauze způsobené covidem opět konala v košikárně Domova U rybníka ve Víceměřicích. I tentokrát zde vsadili na osvědčený termín začátku února.

 

Přestože se jednalo již o 15. ročník akce, organizátoři měli z pokračování trochu obavy. Opět totiž vstupovali do neznáma. „Někteří z těch, kteří se na akci vždy aktivně podíleli, a to ať už jako pořadatelé, nebo nás zásobili vzorky, nás během těch třech let opustili. Na jejich místa se nám však podařilo nalákat skryté rezervy,“ přiblížil Petr Buriánek, předseda místních zahrádkářů, kteří akci pořádali.

Organizátoři tak s napětím očekávali, kolik se sejde vzorků i návštěvníků. „Mé tajné přání bylo alespoň polovina z toho, co bylo před covidovou pauzou. Vycházelo by to na osmdesát. Nakonec se vzorků sešlo devadesát pět, což mě potěšilo a zároveň i uklidnilo,“ radoval se Petr Buriánek, kterého těšil i počet návštěvníků, jenž šplhal k číslici sto. „Jak už je u nás bohužel zvykem, domácích byla asi jen tak třetina,“ dodal Buriánek. Hned po začátku degustace byl prvotní nápor u vzorků v kategorii, jež této soutěži dala jméno, tedy u zelí. „Jelikož letos bylo menší množství vzorků, tak degustátoři ochutnali více kategorií, někteří odvážní všechny. Sčitatelům se nakonec sešlo téměř dvě stě vyplněných degustačních lístků,“ spočítal Buriánek.

Během sčítání hlasů došlo i na losování tomboly. Během celého odpoledne se mohli návštěvníci také občerstvit z bufetu. Po tombole pak byly certifikátem Mlsouna roku postupně odměněny všechny zúčastněné děti.

Vše uzavřelo vyhlášení výsledků Zeliády 2024, předání diplomů a drobných věcných cen, na jejichž pořízení se podílel i obecní úřad. „Pokud si myslíte, že oceněným klidně můžete konkurovat, zakonzervujte letošní úrodu a pak ji přineste na příští ročník Zeliády k posouzení. Už nyní se na vzorky těšíme,“ vyzval Petr Buriánek na závěr. 

 

VÝSLEDKY:

Kategorie ZELÍ (13 vzorků)

1. Michal Bukva – Čelčice

2. Jana Všianská – Čelčice

3. Jana Štéblová – Víceměřice

Kategorie OKURKY (17 vzorků)

1. Vlasta Ambrožová – Prostějov

2. Marie Buriánková – Dřevnovice

3. Hana Kalvodová – Víceměřice

Kategorie PŘÍLOHOVÁ ZELENINA (24 vzorků)

1. Cukeťák – Jana Všianská – Čelčice

2. Červená řepa – Jiřina Jurasová – Nezamyslice

3. Červená řepa se zelím – Jarmila Balherová – Víceměřice

Kategorie KOMPOTY (19 vzorků)

1. Třešně Bělice – Petr Buriánek – Víceměřice

2. Dýňový kompot – Iveta Zůvalová – Víceměřice

3. Jablečný kompot – Vlasta Ambrožová – Prostějov

Kategorie MARMELÁDY (22 vzorků)

1. Malinová – Jarmila Horáková – Víceměřice

2. Broskvová – Jiřina Lorencová – Čelčice

3. Rybízová – Marie Buriánková – Víceměřice