Už řadu let tvoří nepřehlédnutelnou dominantu prostějovských Kolářových sadů. Pozorovat z ní však můžete celý vesmír. Prostějovská hvězdárna uplynulý pátek 15. března otevřela své brány zhruba třem stům návštěvníků, kteří sem přišli oslavit Den hvězdáren a planetárií.

 

Akce, do které se zapojují astronomická pracoviště z celé republiky, se na prostějovské hvězdárně koná již tradičně. Pro návštěvníky, jichž dorazilo požehnaně, byl připraven pestrý program. Mohli si prohlédnout pozorovatelnu včetně hvězdářských dalekohledů či se podívat do fyzikální učebny a sami si vyzkoušet řadu pokusů se světlem, zrcadly a čočkami. „Pro děti byla připravena dílnička, v níž si na památku vytvořily drobný model souhvězdí. Měly také možnost dokreslit maskování pro E. T. mimozemšťana. Nechyběla ani příležitost seznámit se s architektonickými návrhy na budovu nové hvězdárny,“ doplnila edukační pracovnice prostějovské hvězdárny Martina Krahulová.

Už nadcházející čtvrtek 21. března mohou lidé zavítat na hvězdárnu znovu. „Od 18:00 hodin se budete moci nechat bývalým vedoucím prostějovské hvězdárny Karlem Trutnovským zlákat do Nepálu, země vysokých hor a hlubokých údolí,“ informovala Martina Krahulová s tím, že kompletní nabídku akcí a pozorování lze najít na www.hvezdarnapv.cz.