Prostějovské volejbalistky mají své problémy, ne že ne. Jediné klasické libero týmu Michaela Pállová je po autonehodě zraněná na marodce a nevypadá reálně, že by se ještě před koncem sezóny vrátila do hry. Ani klíčová univerzálka Karin Šunderlíková stále není plně zdravá, během extraligového play-off zatím nenaskočila na hřiště. Přesto komplikovaný úvod vyřazovacích bojů prosvítil záblesk optimismu.

Po dvou tiebreakových vítězstvích nad Olomoucí se vždy zbytečně ztraceným náskokem dvou setů totiž ženy vékáčka ve třetím vzájemném duelu čtvrtfinálové série konečně zahrály tak, jak by měly. To znamená výborně, což logicky vedlo k mnohem jednoznačnějšímu vývoji celého mače i přesvědčivě hladkému triumfu 3:0. Jak poměrem sad, tak v souhrnném součtu na utkání.

Favorizované Hanačky pozvedly svůj kolektivní výkon na mnohem vyšší úroveň hlavně pronikavým zlepšením obrany. Zejména blokařské na síti, ale rovněž „čapací“ v poli. K tomu udržely velice dobrý útok i solidní přihrávku, o poznání víc tlačily servisem. A vydržely hrát takto kvalitně a koncentrovaně bez větších poklesů či výpadků celou dobu, od začátku do konce.

Podobně vydařená kolektivní práce je přitom nezbytnou podmínkou možného úspěchu v dalších kolech play-off. Tam totiž Prostějov čekají výrazně těžší soupeři než početně limitovaná Šantovka. V nadcházejícím semifinále to bude obávaný Liberec, jemuž holky podlehly už v osmi vzájemných střetnutích za sebou. Teď potřebují krajně nepříznivou sérii hodit za hlavu, nenechat se jí deptat.

Zároveň musí výkonnostně navázat na povedený závěr čtvrtfinálové série. A vyřešit jeden klíčový faktor, to znamená, jak alespoň částečně ubránit fantomku Nikolu Kvapilovou, zatím nejlepší univerzálku aktuálního ročníku soutěže. Také Dukla měla v zahajovacím dějství vyřazovací fáze potíže s Královým Polem, nepůsobila nijak suverénním dojmem. I proto šance Čadovy party žije. Musí však odevzdat to nejlepší, na co momentálně má.