Vždy něco nového mohou spatřit návštěvníci zoo na Svatém Kopečku v tamějších teráriích. V minulých dnech se počet obyvatel zahrady rozšířil o skutečné živé drahokamy v podobě zlatohlávků smaragdových a jednu z největších mnohonožek.

 

„Je běžnou praxí, že v terarijních expozicích dochází čas od času k obměně jejich obyvatel. Je to tím, že se mnozí zástupci bezobratlých živočichů nedožívají vysokého věku,“ prozradila mluvčí zoo Iveta Gronská a dodala: „To nám ale na druhé straně umožňuje měnit chované druhy a postupně tak seznamovat návštěvníky zoo s pestrostí světa bezobratlých živočichů.“

Zářící scarabeus

Prvním novým obyvatelem svatokopeckých terárií je skutečná zářící perla mezi brouky, a sice zlatohlávek smaragdový neboli Scarabeus africanus. Jde o jednoho z menších zástupců svého druhu, ovšem velmi dobře pozorovatelného. Smaragdoví zlatohlávci totiž mají rádi světlo, a proto se rádi vystavují záři slunce či terarijních lamp.

Kdo spočítá nožky?

Druhým novým obyvatelem svatokopeckých terárií je jedna z největších afrických mnohonožek Telodeinopus aoutii. Tato lidově řečeno stonožka je velká až 25 centimetrů. Zatímco její menší příbuzné jsou výhradně vegetariánky, tato velká mnohonožka nemá problém pochutnat si i na nějakém menším hmyzu. Preferuje ovšem spíše ovoce a zeleninu.

Plzeňští Afričani

Oba nové druhy živočichů jsou domovem v Africe. Na Hanou však přicestovali zlatohlávek i mnohonožka z plzeňské zoo. „Jsme za ně velice rádi, protože tak můžeme návštěvníkům ukázat pestrost světové fauny,“ konstatovala mluvčí Gronská.