Sál Kulturního klubu DUHA ve Školní ulici praskal ve čtvrtek večer ve švech. Na besedu s Prostějovany přijel oblíbený filmový a seriálový režisér Zdeněk Troška. Ten během dvouhodinového poutavého vyprávění vzpomínal nejen na natáčení trilogie Slunce seno či filmového příběhu Babovřesky, ale rovněž na Helenu Růžičkovou.

 

Zdeněk Troška byl přivítán bouřlivým potleskem. Pořadatelé besedy si pro něj připravili nečekané překvapení. Hanák s Hanačkou v krojích ho přišli přivítat. „U vás v Čechách hostíte chlebem a solí, u nás na Hané ale dostanete chléb zlatem posépaným,“ nechala se slyšet dívka v kroji a podávala Zdeňkovi Troškovi chléb se škvarky. „Je to nějak málo slaný,“ prohodil režisér a rozesmál tím hned na úvod pořadu zaplněný sál.

Zdeněk Troška vyprávěl o svém dětství. „Režisérem jsem chtěl být už od páté třídy, ale maminka mě v tom nepodporovala. Ani na střední škole mi nedovolila studovat tento obor. Pak se mi ale podařilo dostat na školu ve Francii a byl klid,“ řekl Troška, který vzápětí hodně široce vzpomínal na svoji kamarádku Helenu Růžičkovou a popisoval jeden zážitek z natáčení za druhým. „Všichni se krásně smějete. A vidím, že máte všichni krásné zuby. No však za ty prachy, aby nebyly, že jo? Smějte se celý život, to je to nejhezčí, co člověk má,“ rozloučil se s Prostějovany režisér Zdeněk Troška.