Hokejová sezóna je už definitivně minulostí a hokejisté SK Prostějov 1913 budou na svoji premiéru dlouho a v dobrém vzpomínat. Hned od své tiskové konference deklarovali, že chtějí hrát prim a držet se mezi nejlepšími v krajské lize, což se potvrdilo hned od startu. Vlastně v průběhu celého ročníku se dalo říct, že mají jediného soupeře. Tím byla Kroměříž, s níž sváděli lítý boj o prvenství po dlouhodobé části i v následném finále play-off. Po něm už mohli slavit titul přeborníka. Možností byl i postup, ale baráž s dlouhou cestou přes celou republiku nakonec klub odmítl.

Vezmeme to pěkně popořádku. Už během prázdnin začaly stále častěji prosakovat informace, že se něco chystá, na konci prázdnin bylo oficiálně oznámeno, že ve městě začne působit druhý hokejový tým mužů. Na předsezónní tiskové konferenci padla jména hráčů, kde každý z fanoušků našel řadu vynikajících odchovanců a další velmi dobře známá jména společně s mladšími ročníky. Cíle pak byly pro sezónu dané. Pohybovat se v tabulce nahoře a dělat fanouškům radost. To se podařilo splnit a základní část dopadla možná i nad očekávání. Mužstvo totiž poznalo porážku jen ve dvou zápasech a v konečné tabulce tak obsadilo první místo před Kroměříží. Další celky se dívaly na tyto soupeře už s velkým odskokem.

„Před sezónou jsme prezentovali, že pro nás jde o nultý ročník, kde se s úrovní této soutěže a všeho kolem chceme především seznámit. To, jaký se našemu sportovnímu manažerovi a trenérovi v jedné osobě Michalovi Janečkovi podařilo sestavit hráčský kádr, nás ovšem od začátku zavazovalo pohybovat se v popředí tabulky krajské ligy. Herně i výsledkově jsme byli tedy po základní části spokojeni opravdu maximálně,“ prozradil jednatel klubu Karel Piňos ještě před zahájením lítých bojů v play-off.

První série se hrála na dva vítězné zápasy a proti Uherskému Hradišti eskáčko potvrdilo bez jakýchkoliv debat pozici jasného favorita, když svého soupeře dvakrát smetlo. Skóre za dva zápasy bylo 23:4, což jen potvrzuje dominanci. „Od začátku jsme měli sérii ve svých rukou a drželi jsme taktovku na naší straně, což je určitě pozitivní. Splnili jsme, co jsme měli, můžeme si tak trošku oddechnout a začít se připravovat na semifinále, které už bude pravděpodobně daleko náročnější,“ hodnotil v tu dobu spokojený lodivod Michal Janeček.

To ovšem ještě sám netušil, jak tvrdým oříškem se stane semifinálová bitva s Břeclaví. V prvním utkání se povedlo domácím sice zvítězit, ale páteční pokračování na půdě Břeclavi už radost nepřineslo a jasně se opět potvrdilo, jak je Břeclav nebezpečným týmem, který se na play-off dokáže připravit daleko lépe než na základní část. Nepříjemný a dobře bránící klub dělal Prostějovu i nadále problémy a vše musel rozseknout až rozhodující pátý zápas, který se odehrál netradičně v neděli v poledne. V něm se ukázali jak zkušenosti domácích, tak také více sil a za postupem si už mužstvo došlo přeci jen v o něco lehčím duchu. „Mrzí mě, že musely přijít během semifinále hned dvě facky, kde jsme nedělali věci tak, jak bychom měli, kvůli tomu jsme si cestu do finále zkomplikovali. Na druhou stranu jsme dokázali vždy dobře zareagovat. I takové části dělají silný tým a cením si toho,“ ohlížel se v tu chvíli za semifinálovou sérií Janeček.

Před finálovou bitvou tak měli hráči jen dva dny na odpočinek, zatímco Kroměříž čekala déle než týden. Bylo tak otázkou, zda bude lepší delší čas na regeneraci, či naopak fakt, že jeden z celků byl rozehraný. V prvních dvou těsných duelech se jako výhoda ukázal spíše druhý argument a Kroměříž šla do trháku. Třetí duel přivítal znovu Prostějov a eskáčko potřebovalo zabrat, aby série neskočila, což se podařilo. „Rozhodně jsme nechtěli prohrát finále výsledkem 0:3. To bychom si nezasloužili, každý to tak cítil,“ měl po třetím dramatu jasno kouč, který byl přesvědčený, že mužstvo najde sílu sérii otočit.

To se také podařilo a jeho svěřenci začali sérii postupně otáčet. V pátečním pokračování dokázali uspět v Kroměříži a poslední finálovou řežbu vidělo na tribunách zimního stadionu téměř dva tisíce fanoušků, kteří vytvořili perfektní kulisu a po závěrečném hvizdu se společně s hráči mohli radovat ze zisku titulu krajského přeborníka. „Ta série byla enormně těžká. Nutno ale také připomenout, že neuvěřitelně moc sil vzala klukům už Břeclav v semifinále. Na rozdíl od našeho mužstva byla Kroměříž odpočinutá a podle toho také první dva zápasy vypadaly. Ale i za stavu 0:2 na zápasy jsme pořád věřili, že máme na to vrátit celou sérii k pátému rozhodujícímu utkání. Věděli jsme, že na to hokejově máme a že disponujeme velice zkušeným mančaftem. Kluci velice chtěli a já před nimi smekám,“ hlásil na závěr lodivod střídačky.

O případném postupu se v tu dobu zatím nehovořilo, protože nikdo přesně nevěděl, jak bude vypadat případná baráž. Tyto informace přišly až v pondělí dopoledne a pro klub znamenaly rozhodně přidání k mistrovské kocovině. Bylo jim totiž oznámeno, že se baráž odehraje hned během velikonočních svátků a že je bude čekat duel proti Orlové a výjezd do Kadaně. Tento scénář hokejisté po úvaze odmítli a rozhodli se baráže a případné možnosti postupu dobrovolně vzdát. „Prvním důvodem byli účastníci baráže. Jestliže jsou k dispozici dvě postupová místa do dvou skupin Čechy/Morava, a přihlásí se jeden tým z Čech a dva z Moravy, tak rozhodnutí hrát o tato dvě místa turnajově doma/venku je s ohledem na vzdálenost Kadaně zcela nelogické. Kadaň mohla postoupit do 2. ligy přímo a dva moravské týmy si to mohly dvoukolově rozdat o to druhé místo do moravské skupiny 2. ligy, toto jediné dávalo smysl. Druhým důvodem byly termíny utkání, když nám návrhy ze svazu Michal Janeček odprezentoval, tak jsme hned tušili, že to asi nezvládneme. První varianta byla začínat hned ve středu doma, potom pátek venku a neděle doma. Po pětizápasové sérii s Břeclaví a vysilující pětizápasové bitvě s Kroměříží jsme počítali s týdnem odpočinku, a to i s ohledem na nadcházející velikonoční svátky, které měli hráči již naplánovány s rodinami. Místo toho by hráli vlastně tři zápasy obden, z toho dva o Velikonocích, a ještě jeden z toho ve 380 kilometrů vzdálené Kadani. S ohledem na amatérské podmínky našeho klubu a kdy někteří hráči dohrávali finále se zraněními, jsme se rozhodli akceptovat omluvy většiny hráčů a baráže se neúčastnit. Věříme, že naši fandové toto rozhodnutí pochopí a zůstanou nám věrní i v nadcházející sezóně,“ vysvětlil tento krok jednatel klubu Karel Piňos.

 

Hráčské statistiky v základní části krajské ligy mužů Jižní Moravy a Zlína – 2023/2024

Číslo      Jméno                                Z             G            A            B                          

Brankáři:

2             Matěj Dubský

31          Marek Micka

35          Dalibor Sedlář

37          Adam Švach

Obránci:

44          Pokorný Ondřej                24          3             19          22         

7             Kropáč Jan                         19          3             16          19         

4             Černošek Marek              15          3             13          16         

9             Houdek Tomáš                  12          5             9             14         

19          Jedlička Robert                 11          3             3             6            

20          Beutl Vítězslav                  9             0             3             3            

8             Liška Patrik                        11          1             2             3            

6             Masare Adam                   12          1             1             2            

21          Peštuka Ivo                       14          1             1             2                          

98          Kubík Lukáš                       3             0             1             1            

88          Rek David                           6             1             0             1            

22          Velička Jonáš                    7             0             0             0                          

91          Fojtášek Michal                10          0             0             0            

Útočníci:

85          Čuřík Jakub                        20          18          29          47         

77          Zabloudil Matěj                19          25          16          41         

16          Berčák Tomáš                   20          18          14          32         

27          Korhoň Lubomír               14          16          9             25         

67          Fiala Ondřej                       15          8             14          22         

13          Černý Michal                     13          3             17          20         

28          Zitka Jindřich                     19          11          9             20         

64          Novosad Zdeněk              22          4             16          20         

81          Kolouch Petr                     5             8             11          19         

69          Duba Lukáš                       18          6             12          18         

25          Koranda Josef                   14          6             9             15         

17          Píchal Dan                         23          7             8             15         

71          Vyroubal Tomáš               11          8             6             14         

61          Meidl Václav                     4             3             5             8            

94          Pěcha Martin                    4             0             4             4            

24          Šilhavý Michal                  6             0             2             2            

15          Tábor Tomáš                     10          2             0             2            

 

P             TÝM                                                   Z             V            VP          PP          P             S                            B                          

1.           SK Prostějov 1913                         24          22          0             0             2             165:72                 66

2.           HK Kroměříž                                     24          20          1             0             3             162:68                 62

3.           HOKEJ Uherský Ostroh                  24          13          1             0             10          151:101               41

4.           Dynamiters Blansko HK                24          11          2             0             11          117:113               37

5.           HC SPARTAK Uherský Brod           24          7             3             3             11          87:112                 30

6.           HC Lvi Fosfa Břeclav                       24          7             1             3             13          97:120                 26

7.           HC Boskovice                                   24          8             0             0             16          87:139                 24

8.           HC Uherské Hradiště                     24          5             2             2             15          65:132                 21

9.           HC Brumov-Bylnice                        24          5             0             2             17          73:147                 17