Tady máte možnost zapsat se do historie. Brazilským a českým vědcům se podařilo zrekonstruovat podobu sedmnáctileté ženy, která před 31 tisíci lety za doby kamenné pobývala v Mladečských jeskyních vzdálených necelých 20 kilometrů od Konice. Vedení obce Mladeč nyní vypsalo anketu o dívčino jméno. Lidé mohou návrhy na přezdívku či jméno kromaňonské dívky zasílat do 30. dubna 2024 na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., případně psát na facebook Mladečských jeskyní.

Jen pár kilometrů od hranic Prostějovska se nachází skutečný evropský unikát. Jedná se o složitý labyrint chodeb a dómů zdobených krápníky Mladečské jeskyně. Zároveň jde o největší a nejstarší pohřebiště cromagnonského člověka ve střední Evropě.

 

Máte nápad?

Před 31 tisíci lety za doby kamenné zde pobývala žena, která by nyní mohla získat i „jméno“ či přezdívku. „Například známý ledovcový muž z Tyrol dostal podle místa nálezu přezdívku „Ötzi“. Přišlo nám líto, že naše sličná předchůdkyně je stále anonymní. Tak jsme uvítali nápad mladečských radních, že by bylo dobré uspořádat anketu mezi veřejností o dívčino jméno,“ říká spoluautor výzkumu rekonstrukce dívčiny tváře Karel Drbal ze Správy jeskyní ČR. Lidé mohou návrhy na přezdívku či jméno kromaňonské dívky zasílat do 30. dubna 2024 na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. „Spolu s mladečskou radnicí vybereme nejlepších pět až deset návrhů, o kterých by následně veřejnost hlasovala v anketě na webu mladecske.caves.cz,“ dodává vedoucí Mladečských jeskyní Ondřej Vlček. 

Originál je ve vídeňském muzeu

Lidskou lebku v Mladečských jeskyních objevil v roce 1881 rakousko-uherský archeolog Josef Szombathy. „Jde o lebku ženy, která zemřela ve věku kolem 17 let před 31 tisíci lety. Tato fosilie je tak jednou z nejstarších Homo sapiens nalezených ve střední Evropě,“ přiblížil Karel Drbal. V roce 2021 zpřístupnilo vídeňské přírodovědné muzeum, kde je originál Szombathyho nálezu uložen, interaktivní on-line verzi lebky „Mladeč I“. Tento model inspiroval české a brazilské vědce k vytvoření přibližné podoby obličeje.

Už jste tam byli?

Mladečské jeskyně nepochybně stojí za návštěvu. Vedle starých krápníků se tvoří i nová výzdoba. Mezi nejkrásnější a téměř neporušené části patří Chrám přírody nebo Panenská jeskyně. Dominantou a symbolem podzemního systému je přes dva metry vysoký stalagmit Mumie. Světově proslulou archeologickou lokalitou je Dóm mrtvých se zbytky ohnišť a kostí pravěkých zvířat a rekonstrukcí dávného pohřebního rituálu. Celkem mají jeskynní chodby délku 1250 metrů, zpřístupněno je 400 z nich.